Nettmøte med Lars Monsen fredag 19. mars kl. 20.00-21.00

Skal du på packraft-tur i sommer? Spør Lars om det du lurer på.

Klikk her for å se våre packraft-produkter

Nettmøtet er avsluttet.

Karasjohka

Innsendt av Roger Isaksen
Hei Lars!

I Monsen, Monsen og Mattis er de ved, eller i nærleiken av Boulzajavre, like før de skal byrje å padle nedover Karasjohka. Der får du og Lange-Jan store mengder aure. ”Hemmeligvann er hemmeligvann”, I know , men er dette det same vatnet som du dreg opp ein fin aure under serien ”Et år på tur med Lars Monsen”? Du er i same området og vatnet har ein viss likskap. Vonar å få ein tur oppover neste år, og er rimelig gira på å finne det vatnet! Har du elles tips til å padle ned Karasjohka?
Hei, Roger!
Nei, det er ikke samme vann, og ja, de er hemmlige. Hint: hva heter ørret på samisk?
Ok, folkens, takk for meg, nå må jeg lufte noen hunder!
Lars

Stell, vedlikehold og oppbevaring av Packraft

Innsendt av Jonas Nedal Glittum
Hei,
Hva slags etterarbeid er anbefalt etter retur fra Packrafting?
Hvor ofte bør man gå over Packraft i perioder med mindre bruk f eks vinterstid?
Hvordan bør packraften oppbevares? Brettet, ikke brettet?
Hei, Jonas!
Skyll den rein for sand og smårusk, la den tørke helt (kanskje i et varmt rom) og pakk den sammen i pakkposen. Der kan den ligge urørt hele vinteren, gjerne tørt og mørkt. Det tåler den!

Packraft

Innsendt av Øivind Berg
Jeg er 1,65 og 72 år. Elsker å gå i fjellet, men ønsker stadig å kunne komme meg ut på de fine fiskevannene. Min hund på 20 kilo er alltid med. Hvilken Packraft bør jeg velge?
Hei, Øyvind!
Vi er de eneste som har en packraft beregnet for en hund, med ekstra sterkt materiale i hunderommet for klør, og med drenering av vannet med hull i bunnen. Det er litt mer klønete å få med seg en stor ekspedisjonssekk på Doggyen, men med flere vanntette poser, f.eks 75 litere med gode festemuligheter (Ungava Heavy Duty 75 liter og Bushwacker straps!) så går det bra. Jeg ville valgt Doggy.

Valg av packraft

Innsendt av Bjørnar
God kveld, håper alt står bra til!
I år står packraft øverst på ønskelista. Jeg har ingen erfaring med disse fra før, men jeg er ofte på tur, og gjerne med barn (4år). Spørsmålet går direkte på ditt utvalg. Jeg har streifet tanken om Karasjohka Ultra Light 285 og Doggy 270. Med barn på tur, blir det nok mest flatt vann, men kanskje noen små stryk på sikt når jeg er alene og behersker "flåta". Hvilken ville du anbefalt?
Hei, Bjørnar
En 285 vil fungere ypperlig når du ikke bruker spruttrekket. Samme med Doggyen, da med sekken i "hunderommet", for ekstra god balanse og god sikt. Det aller beste er kanskje en Roasten, med to sitteplasser. Men skal du mest på tur aleine, en 285!

Hund i pacraft

Innsendt av Sandra Malt
Vi er en familie på 4 fra Bergen, to gutter på 7 og 9 år. Vi har vært på flere packraftturer de siste 4årene. Vi har nå fått oss en liten Alaska Husky som heter Kuling! (11 uker) og lurer på hva som er dine beste råd mtp packraft og hund! Vi har to stk packraft hvor vi pleier og sitte 1voksen og 1 barn i hver båt.

Håper du har noen gode tips

Hei, Sandra
Ta Kuling med ut i båtene raskest mulig! Venn han uansett med vann, gå over bekker, stå midt uti der og godsnakk med han, kryss først og kla han komme etter av egen vilje. Start med grunn bekk, kun våt på labbene, så etter hvert dypere vann. Da kan du etter hvert lære han å ligge rolig i en packraft.

Innsendt av Nils
Trenger man den dyreste packraften bare for å legge seg utpå vannet for å fiske litt eller holder det med river crosseren?
+ blir du med Jan og Mattis på noen Ville Gleder videoer en gang tror du?
Hei, Nils!
Nei, da holder det med Rivercrosseren! Bare du ikke drar for langt utpå, i tilfelle vind. Tja, det kan godt hende!

Padlejakke og Packraft

Innsendt av Jonas Nedal Glittum
Er det nødvendig/anbefalt med padlejakke ved packrafting?
Hei, Jonas!
Nei, det er vesten som er det viktige.

Packcraft -samlet vægt

Innsendt av Kristoffer
Hei Monsen
Hilsen fra to af dine største fans i Danmark!
Hvad er den samlede vægt af packcraft inkl. årer og hvordan formår man å pakke lett med ein packcraft på turr?
Hilsen Josephine og Kristoffer, Danmark
Hei, Kristoffer!
Packraft, åre, vest, pumpe, pakkpose og reimer blir gjerne fem, fem og et halvt kilo pluss... Ikke mye, altså! Dropp teltet, velg en tarp istedet (eller et lett enmannstelt), kutt ut mest mulig utstyr, da klarer du deg med ca 20 kilo totalt for en ukestur. Det er innafor for de fleste.

Bæring

Innsendt av Daniel Reinhartsen
Hei Lars!
Sitter og venter i spenning på min Karasjohka packraft.

Hvor lange bæringer føler du er greit å foreta med packraften oppblåst? Hvor langt må bærestrekket være før du velger å pakke den sammen og blåse den opp på det nye stedet?
Sikkert veldig avhengig av vind og vegetasjon, vil jeg tro.

Har du forresten tips til et sted som bare "må" besøkes i Femundsmarka? Planlegger tur dit i juli :)
Hei, Daniel!
Grattis med kjøpet, og takk. Jeg bærer en oppblåst packraft en kilometer om jeg kan, i åpent terreng og i lite vind. Blåser det hardt, eller det er tett skog, pakker jeg den ned. Ikke vær redd for å forlate elva du padler, mange spennende vann i nærheten!

LurærdaveituLars

Innsendt av Tor Erlend Bentzen
Hei
Vil du anbefale packraft istedenfor Allykano f.eks? Eller kan ikke disse sammenlignes?
Hei, Tor Erlend
To forskjellige bruksområder. Allyen kan brukes effektivt på store vann, også i sterk vind dersom den er tungt lastet (håpløs når den er lett pakket), og du har god plass til en eller to hunder. Med en packraft er du svært mobil fra vassdrag til vassdrag, du forserer like store styk som med en kano, og du får med deg alt i en vending. Ditt valg!

Monsens verdenskjente fiskegryte?

Innsendt av Sander Nordvik
Om man får fisk er det jo lurt å kunne tilberede den, og hva smaker vel ikke bedre enn Monsen fiskegryte. Er interessert i å vite nøyaktig hvordan du tilbereder gryten din.
Hei, Sander!
Enkel mann, enkel oppskrift: skjær en kilosørret i fire biter, ha i akkurat nok vann til at stykkene så vidt dekkes, kok opp, la det syde i 20 min, vend stykkene, la det syde i 20 min til, ta opp stykkene, rens dem, hiv kjøttet tilbake, ha i salt og pepper, kok opp -- og server.

Anbefalt område

Innsendt av Kristoffer Skaret
Har du noen områder å anbefale til ukestur «Monsen-style»? Altså mest mulig urørt terreng med bra fiske, og lett tilgang på ved til bålet. Gjerne i sørnorge :)
Hei, Kristoffer! Hvorfor ikke se litt nøyere på turen jeg hadde med Jon Almaas? Fint vassdrag, bra steikefisk, flott natur, få folk. Eller Femundsmarka!

Hvorfor Kipara vs MRS, Alpacka osv

Innsendt av Frank
Hei,

Bare lurte på om Lars kunne svare på hvorfor han har valgt Kipara over andre kjente merker når det kommer til packraft? Noe han har savnet ved andre merker?
Rett og slett fordi Kipara har veldig gode båter, og fordi han som driver Kipara er en drivende dyktig kar som tør å tenke nytt og som jeg kan stole på i alle sammenhenger! Jeg vet hvordan jeg vil ha produktene, og veien dit er veldig kort i vårt samarbeid. Vi opplever allerede å bli kopiert på løsninger, og det er et godt tegn, da ligger vi først.

Villmarksbøker

Innsendt av Morten Wærhaug
Hei Lars. Takk for all inspirasjon gjennom åra. Har du noen gode tips til bøker om villmarksliv? Hva er dine favoritter?
Hei, Morten
Hvorfor ikke leite fram Mikkjel Fønhus? Større villmarking skal du leite lenge etter! Helge Ingstads bok om Nunamiutene er også bra!

Packraft i finnmark

Innsendt av Eirin
Har du tips til bra packrafttur i Finnmark?
Det er en grunn til at jeg ga navnet Karasjohka til den beste packraften vår!

Flere spørsmål :)

Innsendt av Stefan August
Hei Lars.
Her kommer noen spørsmål fra en storfan på Fosen. Det er valgfritt om du svarer på alle :)

Har du noen gang musikk på ørene når du er på tur? Hvis ja, hva liker du å høre på, og hva gir denne musikken deg, når du kombinerer den med naturen?

Uavhengig av destinasjon, varighet og værfohold - hva er 10 ting du àlltid har med deg på tur, enten du skal ferdes på land eller på vann ?

Med hund på lasset og i et generelt tøft vannterreng, hva har av din egen erfaring, best slitestyrke - Ally kano eller Packraft?

Er valg av padleåre viktig for deg, eller tenker du at det viktigste er å komme seg ut og frem? Dersom førstnevnte, hvilken type padleåre anbefaler du ved bruk av packraft?

Hvor er ditt favorittsted å padle i hverdagen? Uavhengig av om det er med Kano eller Packraft. Og hvor er det padlestedet i Norge, som du ønsker deg aller mest tilbake til?

Vil en packraft egne seg like godt i saltvannsområder, som den gjør i innsjøer og elver?
Hvilken bekledning er å anbefale når man skal på en packraft tur, sommer og vinter - vanlige turklær, tørrdrakt, våtdrakt, eller en kombinasjon?

Ha en riktig fin kveld videre, å nyt tiden på vidda :)
Hei, Stefan!
Nei, ingen musikk.
Jeg har alltid med meg kniv, kaffekjele, fyrstikker (eller flintstål), litt mat og en tarp.
Packraften har best slitestyrke, men Allyen egner seg bedre for hund -- mye bedre plass, selv sammenlignet med Doggyen vår.
Padleåra er viktig,jeg velger aller helst en lett og solid åre som du ikke blir sliten av å jobbe lenge med. Karbon.
Jeg dra gjerne tilbake til Karasjohka, gang etter gang. Det samme kan sies om Nordmarka fra nord til sør!
Nei, packraften passer ikke til lange turer på sjøen.
Jeg har oftest valgt vanlige klær, altså vanntett skallbekledning, fordi det må jeg ha uansett. Men en tørrdrakt er naturligvis luksus.

Fiske

Innsendt av Fredrik
Hei Lars:) Hender det seg du slenger ut et garn, om fisken ikke biter på stang?
Hei, Fredrik
Nei, det er lenge siden. Så, nei. Det vil si, jeg har faktisk garnrett i Femunden nå, med Femund Lodge, får sette garn til høsten.

Holdbarhet

Innsendt av Ola Trøbråten
Hei!
Hvor mye tåler packraften? Og funker gaffateip på hull og rifter?
Hei, Ola!
De tåler vanvittig med juling. Jeg har kjørt inn i mange spisse steiner, det har gått bra. Der det slites hull etter hvert er under rompa og føttene. Da bruker du rep-kitene med samme materiale som bunnen, og spesial-limet. Gaffatape holder litt og kan berge deg midlertidig, men den forvinner etter hvert.

Hvor lang tid tar det å gjøre klar raften

Innsendt av Kristoffer Skaret
Hvor lang tid tar det å gjøre klar raften, inkludert pakking, når man kommer frem til padlestedet?
Hei, Kristoffer!
Med en elektrisk pumpe fyller du den med nesten full med luft på to minutter, så blåser du inn resten av lufta med munnen på 30 sek. Så trenger du 2,5 minutt på å feste sekken med to, tre eller fire Bushwacker straps (alt fra 44 til 222 cm) --altså 5 minutter. Med manuell luftpose tar det gjerne 10-15 minutter. Denne posen følger alltid med, og kan ikke gå tom for strøm. En elektrisk pumpe fyller en packraft mange ganger.

Rivercrosser

Innsendt av Lene
I hvilken sammenheng og i hvilke forhold egner rivercrosser seg? Nybegynner her. Og kan man sette på spruttrekk?
Hei, Lene!
Jeg ga den navnet Rivercrosser av en grunn. Det er ikke en fullverdig packraft. Den bærer ikke like mye vekt, har færre festemuligheter, og er tynnere i utførelsen. Den får deg over store elver hvis du går til fots, f.eks i Alaska eller på Nordkalotten, du kan bruke den til kveldsfiske når det ikke blåser. Eller drive pent og pyntelig ned rolge strekninger uten hvite stryk. Eller rett og slett på stranda! Ikke mulighet for spruttrekk.

Ryggsekker

Innsendt av André
God kveld Lars,
Har sett på mange sekker i det siste. Vanskelig.
Bruksområde er helgeturer ++ med barn og familie. Vurderer Gregory Baltoro eller Denali.
Noen erfaring med disse? Evt andre sekker du kan anbefale å se nærmere på?

Takk for mange flotte programmer og gode produkter. Håper på fler. Alt godt Lars!
Mvh André
Hei, André!
Gregory Denali har jeg slitt ut to stk av. Det er en god sekk å bære tungt med, men litt få festemuligheter. Norrøna og Bergans har de største og beste dersom du skal avlaste kona og ungene...

Skotøy?

Innsendt av Idar Pedersen
Hva er det beste skotøyet å bruke under padling? Vi har en ide om å bruke padlesko og ha joggesko og fjellstøvler med i tillegg.
Hei, Idar!
Jeg har brukt både fjellstøvler og padlesko (neoprenesko med tjukk gummisåle og borrelås-stramming). Med fjellstøvler står du stødig og trygt når du må hoppe uti der du ikke forventet det -- søkkblaut er du, emn du ødelegger ikke foten, og du berger en vanskelig situasjon. Padlesko er ok på lange, enkle strekninger. De kan velges bort.

Nybegynner

Innsendt av Kamilla
Hei Lars! Gøy med nettmøte igjen, mer av dette fremover også gjerne :D

Har du noen gode anbefalinger til en som aldri har padlet noe særlig kano eller packraft?
Er det en spesiell type man burde begynne med, og hvor bør man legge turen for en god opplevelse?

Lurer også på om du har noen gode tips til hodelykt. Hva bør man tenke på når man skal kjøpe en god en?
Hei, Kamilla! Packrafter flest er ganske stødige, og du behøver ikke kjøpe de dyreste. Nordmarka-modellen vår passer både nybegynnere og mer drevne folk, som ikke skal på en 30-dagers tur, men kanskje bare en uke. En kano krever faktisk mer tilvenning, og helst en person til. Like viktig som farkosten er elva du velger. Velg et lite og beskjedent vassdrag først, men noen enkle stryk, og gjerne mye flattvann. Husk at plasket er våtest når du går om bord eller i land, det er da uhellet oftest skjer. Hodelykt som passer de fleste: LED Lenser til ca 600-1000 kr. De er bra.

Fiske

Innsendt av Bård Engebretsen
God kveld Lars

Har du noen gode tips angående fiske ifra packraft?

Hvor lang skal stanga være?
Hilsen Bård
Hei, folkens! En stund siden siste nettmøte nå, men dette blir bra! Packrafter. Og sikkert en del annet, det pleier å bli det . Vel, førstemann ut er deg, Bård. Godt spørsmål. Stanga bør ikke være for lang, gjerne bare 5,5 fot, maks 7 fot. Da blir det enklere å lande fisken, enklere å unngå kvist og kvas langs bredden, enklere å treffe nøyaktig der du vil -- de fleste er nok enige med meg i at en kort stang er mer treffsikker enn en lang. Og kastene blir sjelden lange. En fordel med packraft er at du kan slippe deg ned på ei grunne midt i elva, f.eks rett før en kulp, og ligge perfekt til for kast. Du kan også gli lavt og lydløst inn mot strømnakken. Det er ganske enkelt nydelig å fiske fra en packraft.

Vi bruker cookies

Vi benytter første- og tredjeparts cookies (informasjonskapsler) på vår nettside.

Cookies brukes til:

  • nødvendige funksjoner på nettsiden
  • funksjoner som gir deg best mulig brukeropplevelse
  • statistikk og webanalyse
  • markedsføring

Velg "JEG GODTAR" om du aksepterer vår bruk av cookies. Hvis du ønsker å endre cookie-innstillinger, velg "ENDRE INNSTILLINGER".

Innstillinger