SALG - Opptil -75% - Se mer her!
* Fri frakt over 1000,-
* Fri bytte og retur

Nettmøte med Lars Monsen torsdag 4. juni kl. 20.00-21.00

Still spørsmål på alt du lurer på innen kokekar, termoser, matlaging og kosthold på tur.

Lars har sammen utstyrspakker til hyggelige priser som vil være tilgjengelig i en begrenset periode..

Klikk her for å se utstyrspakkene

Nettmøtet er avsluttet.

Bedste tip til at tilberede fisk

Innsendt av Sanne Nielsen
Hej Lars.
Vi er to danskere, der nyder de norske fjelde - gerne hver sommer og forhåbentlig også denne sommer!
Hvad er din bedste opskrift til friskfanget fisk. Vi har haft heldet med os til fine ørreder og nydelsen er enorm når vi sidder ved trangia og spiser med elven løbende ved siden af.
Hilsen Sanne
Hei, Sanne! Jeg går raskere lei stekt fisk enn kokt. Prøv denne oppskriften: Fisk 2-3 kg ørret. Legg første ladning fiskestykker i varmt vann, det skal ikke koke, bare småboble. Øverste del av fiskestykkene ligger trolig i luft, akkurat i vannkanten, så snu stykkene etter ca 15-20 min. Ha i en teskje salt, litt Gastromat, hvitløk og pepper. Etter ca 30-35-40 min (avhengig av gryta), ta ut stykkene og rens dem fri for skinn og bein. Legg oppi neste (og siste?) ladning med fiskestykker. Gjenta prosessen. Hiv til slutt alt det rensede fiskekjøttet oppi gryta igjen, i det samme vannet du altså har kokt fisk i to ganger. Varm opp og enjoy!

Tida går fort-- takk for interessen, nok en gang, folkens! Og lykke til med planleggingen av turen du skal på, det blir bra!
Lars

Mat i sekken på langtur

Innsendt av Hilde Letvik
Hei Lars. Vi skal padle i ca 10 dager fra Surnujävri til Munkefjord (hvis grensene åpner) i sommer. Har du tips til stekepanne som fungerer godt på både gass og bål?
Hei, Hilde! Flott tur! Tja, jeg ville faktisk tatt en tur innom Jernia og kjøpt en liten og god steikepanne der. Turpannene funker for så vidt, men de er ofte små og ustødige.

Liten brenner

Innsendt av Ann-Kristin
Om man skal ha kaffe og grøt om morgenen og varm mat om kvelden hvor lenge holder de små gassbrenner'ne?
Hei, Ann-Kristin! En "halv "boks gass holder til tre døgn. En halv liter rødsprit holder til to døgn. Sånn cirka!

Melkepulver?

Innsendt av Mathias Vinje
Hei! Hva gjør du med tørrmelk nå som viking har slutta å lage?
Hei, Mathias! Det skjer ting med kroppen når den blir eldre! Nå merker jeg at min kropp trives bedre med så lite melkeprodukter som mulig -- jeg kutter det ut!

Fastbrent

Innsendt av Morten
Hei gode tips til hva en kan bruke av naturlige hjelpemiddel til og fjerne fastbrente matrester fra panner og kokekar?
Hei, Morten! Det starter med å velge en kjele med teflon eller annet lignende, belegg, som er enklel å reinggjøre. Eller et materialøe som tåler skraping fra f.eks en skje -- det gjør titan. Billige aluminiumskjeler er verst, de må du sloss med uansett. Jeg bruker for øvrig mose og lyng for å reingjøre kjelene, og det funker for meg. Noen har med en bit stålull -- hvorfor ikke?

Mat for 10 dagers kanotur i femundsmarka

Innsendt av Henrik
Hei. Hva anbefaler du å ta med av mat for en tidagers kanotur i femundsmarka? Vi har begrenset med fiskekunnskaper. Og fungerer packraft for en slik tur med bæringer osv?
Hei, Henrik!
Med packraft og 10 dager kan du faktisk unne deg bra med mat per dag, f.eks 750 gr per dag. 250 gr frokost, 250 gr lunsj, 250 gr middag. Da klarer dere dere uten fisk. Middagen kan være 100 gr potetmos og en boks makrell i tomat. Eller to Real Turmat. Noen dager er man monster-sulten. Maten blir da 7,5 kg. Packraft med tilbehør blir ca 6 kg. 1-manns telt 1,5 kg. Tarp for alle tre 1,5 kg. Sovepose ca 2 kg (inkludert 35 liter Ungava pakkpose med 44 cm Bushwacker strap låst i alle tre ringene, så den er tørr hvis du skulle gå rundt). Klær og annet utstyr: 6,5 kg. Stor vanntett pakkpose, f.eks Ungava heavy duty 75 liter til å pakke alt annet i. Da ender du opp med 25 kg på ryggen. Det er innafor!

Kosthold på expedisjoner

Innsendt av christoffer pedersen
Hei Lars!
Hva anbefaler du av mat til expedisjoner (3 mn og lengre). Som ikke veier for mye men har mye karbohydrater? Men der du også kan belage deg på jakt og fiske underveis?
Hei, Christoffer! Du får ikke tid til en 3 mndr ekspedisjon, du skal trene hunder! Hvis du er den CP jeg tror. Hvis ikke: alt må være frysetørret. Og variert. På en 3 mndrs ville jeg også tenkt volum, og da er faktisk langkokt ris veldig bra. 50-100 gr er masse ris til middagen! Så i alle fall 3-4 kg langkokt ris. Men da må du ha bål -- og nok salt! Resten kan være havregraut, kjeks, supper, pilot bread, rosiner, sjokolade (ikke for god, da blir den fort borte!)

Minimum av kokekar/utstyr

Innsendt av Espen Strøm-Normann
Hei Lars!

Hva anbefaler du som et minimum av kokekar/kjeler på en 7 dagers telttur i marka?

Kjøpte meg Bushwacker kjele, og er meget godt fornøyd.

Vh Espen
Hei, Espen! En ukestur i marka... Tja, da bør du kunne unne deg litt. Vet ikke hvilken kjele du har, men er den over en liter holder den som hovedkjelen. Ta i så fall med en Bushwacker Mug eller lignende i tillegg, den kan du bruke til andre ting. Er den under en liter bør du kanksje vurdere ei steikepanne. Større kjeler kan du jo steike i også.

Kaffekjel

Innsendt av Rune
Hei
Har nylig kjøpt meg kaffekjelen du har i aluminium. Jeg savner ett trekk/pose eller fester på kjelen for ei reim slik at ikke lokket forsvinner under transport. Hvorfor har du ikke det med til den?
Hei, Rune! Jeg bruker en Bushwacker strap på min Ranserdalen kjele, trer den gjennom ringen på lokket. Det holder som regel. Kunne sikkert vært flere festepunkter, men da ville den ikke kostet 299,-. Det hender også at jeg har en større kjele med, som kaffekjelen fraktes oppi... Trekket disse kjelene kommer med er ofte dårlig, så jeg bruker gjerne en liten pakkpose til kaffekjelen, gryteklypa, mat osv., f.eks en Ungava Heavy Duty 20 liter. I den får du plass til alt av kokekar og mat for helgeturen.

Primus

Innsendt av Bård A. Engebretsen
Hvilken brenner foretrekker du?
Den du skrur på toppen av gassboksen eller den med slange , hvor brenner står ved siden av?
Hei, Bård! Må jeg velge, så blir det den uten slange, rett og slett fordi den tar mindre plass. Unntaket er hvis jeg vet det blir mange runder med stor steikepanne, da blir det den med slange. Den er stødigere, og tillater dessuten at du kan snu gassboksen opp-ned, et triks som kan funke iblant (ikke prøv det i forteltet, flammen kan slå opp!)

Kokeutstyr

Innsendt av Ola
Hei, er på jakt etter noe allsidig å bra kokeutstyr til bruk på tur. Lurer derfor på hvilke av dine produkter innen dette du ser som mest allsidig til all mulig matlaging?
Hei, Ola! Se tidligere svar. 2,9 liters gryta er en favoritt, den angrer du aldri på uansett, og det er plass til masse mat oppi den under frakt.

Brenner som er liten og nett

Innsendt av Åshild Setvik
Hei!
Jeg så et bilde fra pinseturen din hvor du har en liten brenner med en rist oppå noen steiner. Det så veldig nett ut å pakke med seg. Hva slags brenner er det? Og hva fyrer du med?
Hilsen Åshild
Hei, Åshild! Det er nok enten den klassiske Lillomarka rødspritbrenneren eller Bushwacker Titanium rødspritbrenneren du har sett. Rødspritbrenneren fortjener absolutt en liten gjenfødsel, jeg velger ofte den i stedet for gassapparatet. Lillomarka har et lokk som gjør det enkelt å slukke hvis det koker før det er tomt for rødsprit. Bushwacker har ikke lokk, men slukkes på samme vis ved å legge en Bushwacker Titanium rolig over brenneren, altså opp-ned. Multi-Grill rista er utrolig praktisk, og noe jeg er glad over å ha fått på plass i sortimentet. Jeg bruker den over rødspritbrenneren eller gassen i forteltet, eller på bålet, særlig ustødige bjørkebål, som underlag for kjelen, eller for å varme eller grille mat. Rista er også perfekt som underlag over så fjellbål over tregrensa, der det er lite brensel.

Kos

Innsendt av Teodor Blomquist
Hei, har du noen tips til lunsj som man kan ha med på lenger turer som fks måneds turer.
Hei, Teodor! 500 gram mat per dag totalt, 200 gr til frokost, 200 gr til lunsj, 100 til middag. De 200 gr lunsj kan være kjeks, rosiner, sjokolade, knekkebrød med pålegg eller musli. I dårlig, kaldt vær; kanksje en Real Turmat eller lignende. Fisker du ikke, gå opp til 600 gr per dag, og vær nøye med alt annet du pakker -- altså ikke ta med for mye unødvendige greier.

Kokekar

Innsendt av Eric Backstrøm
Hei! Eric her. Jeg har lyst til å bruke bare en kaffekjele, som du har gjort og anbefalt, for å spare vekt og plass. Så jeg lurer på om hvor stor kaffekjele man burde ha for a kunne koke fiskesuppe, dehydrert turmat, kaffe osv. for en person. Takk for insperasjon og glede gjennom formidling av turer!
Hei, Eric! Hvis jeg må velge en kjele til all mat, og lommeboka ikke spiller noen rolle, så velger jeg den 1,4 liter store Bushwacker Titanium Coffee Pot, eller -- særlig hvis det blir mange store fiskemiddager -- Bushwacker Titanium Kettle 2,9 liter. Disse er rå, kan brukes til alt, også steking, og de tåler juling. Hvis lommeboka bestemmer, velg en vanlig kaffekjele i aluminium. Hvis du ikke skal steke noe, kan du faktisk klare deg kun med en rødspritbrenner (eller gass) og en Bushwacker Mug som rommer 5 dl. I den kan du koke potetmos, kaffe, suppe, og fisk i flere omganger. Husk gryteklypa!

Mat

Innsendt av Arvid-andré Marthinussen
Hvor mye og hvilke typer mat tar du med for en ukestur i fjellet. Tar du med i beregningen at du kanskje ikke får fisk? Tar du med mat for en dag ekstra?
Hei, Arvid! Se forrige svar -- og ja, jeg har alltid litt sikring i fall vi ikke får nok fisk. Det skjer jo. Da er tilbehøret gjerne en spekepølse-bit delt opp i terninger. Dessuten er det en regel å aldri komme ned av fjellet tom for mat!

Mat

Innsendt av Silje
Hei, hvordan mat bruker du til lange espidisjoner? Type mat og mengde? Har du med noe form for vitaminer(tilskud)?
Hei, Silje! Potetmos er aller best. Ingenting er raskere å lage, og du får i deg karbohydrater, salt, krydder (du tilsetter), og det passer til alt av kjøtt og fisk. Suppeposer er like næringsrikt som en Real Turmat eller lignende. Real Turmat smaker godt og har bra med næring, men posene tar plass, og de brenner ikke opp på bålet. Bruk dem hvis du liker dem. Havregraut, musli eller knekkebrød til frokost -- og kanksje lunsj. Jeg velger stadig oftere bort sjokolade til lunsj, tar istedet noen knekkebrød med pålegg. Vitamintilskudd er ingen vits, dropp det. Sørg for at du er i balanse når du drar i stedet. To måneder på ekspedisjon uten vitaminer går fint, det har jeg prøvd flere ganger.

Protein på tur

Innsendt av Kasper Sievertsen
Når jeg er på tur i flere dager, har jeg som regel müsli, knekkebrød og bygg eller kousskos og suppeposer med. Rundt 800 gram mat om dagen. Men jeg synes jeg mangler protein. Hva kan jeg ta med mig af protein foruten selvfølgelig en boks med makrell i tomat? Eller er protein i det hele tatt nødvendig?
Hei, Kasper! 800 gram proviant per dag bør være tilstrekkelig. På ekspedisjonene mine har jeg 400-500 gr. per døgn, og er avhengig av å skaffe protein selv, altså kjøtt fra fisk eller fugl eller annet vilt. Samene har jo brukt tørka kjøtt i flere hundre år, og det er det en grunn til. Mye bra næring, ikke for mye vekt. I butikkene kan du få kjøpt beef jerky, det er veldig smakfullt og med mye proteiner, anbefales. Det du trenger mest av for å fungere, for at kroppen skal kunne yte, er karbohydrater og fett, proteinene kommer faktisk sist av de tre. Men jeg tror de er utrolig viktige for kroppens restitusjon i løpet av natta.

Båltenning

Innsendt av Kai Flatekvål
Hei, Lars. Har lurt på en ting ganske lenge. Er en erfaren telter og er ute så ofte jeg bare får sjansen. Men jeg har alltid hatt en liten greie med bål. Det er heilt greit når det regner, er vinter, sen høst eller tidlig vår. Til og med i oktober når det regner, ser jeg at mosen tørker fort opp og antenner, selv om jeg har hentet steiner og laget et bålsted. Men jeg har alltid vært veldig usikker på hvordan man trygt fyrer opp et bål om sommeren, på fjellet eller i skogen. Hvilket underlag? Hva gjør du når du fyrer opp et bål ved et vann i en skog, ute i villmarken uten et åpenlyst bålsted? Jeg har sett deg fyre opp nærmest hvor som helst, og med to stokker liggende ved siden av. Fortell, fortell 
Alt godt, Kai Flatekvål
Hei, Kai og alle dere andre! Då køyrar eg igong. Bra spørsmål, Kai, og viktig. Ingen ønsker å lage en skogbrann. Første bud mht båltenning er å bruke hue! Sunn fornuft. Er du i tvil, dropp det, selv om det er lov. Vil du fyre opp på et absolutt sikkert sted, så velg et berg i vannkanten, eller sågar en stein i vannet, som du kan vasse ut til på grunna. Den løsningen valgte jeg ofte i Canada, under heten midtsommers. En annen god regel er: Hvis du er i tvil om du kan forlate bålet uten å slukke det, så dropp det!
Gratis frakt

Ved kjøp over 1000,-

Rask

Levering

Sikker betaling

100% sikker betaling

Vi bruker cookies

Vi benytter første- og tredjeparts cookies (informasjonskapsler) på vår nettside.

Cookies brukes til:

  • nødvendige funksjoner på nettsiden
  • funksjoner som gir deg best mulig brukeropplevelse
  • statistikk og webanalyse
  • markedsføring

Velg "JEG GODTAR" om du aksepterer vår bruk av cookies. Hvis du ønsker å endre cookie-innstillinger, velg "ENDRE INNSTILLINGER".

Innstillinger