Nettmøte med Lars Monsen tirsdag 28. april kl. 19:00 - 21:00

Tema: overnatte ute. Har du spørsmål om telt, tarp, liggeunderlag eller det å sove ute under åpen himmel? Da har du sjansen nå! Lars svarer live på alt det du lurer på omhandlet det å sove ute.

Lars har sammen utstyrspakker til hyggelige priser som vil være tilgjengelig i en begrenset periode.

Klikk her for å se utstyrspakkene

P.S. Pga teknisk feil så er nettmøtet forlenget.

Nettmøtet er avsluttet.

Sove ute

Innsendt av Oliver Ryen søndmør
Hei Lars! Jeg er en gutt på 15 som har stor interesse av å være ute i Naturen, jeg har også interesse av å sove ute under open himmel men jeg sliter med å sovne:( har du noen tips?
Hei, Oliver! Har du prøvd å lese en bok før du legger deg? Ikke sjekke tlf etter kl. 20.00... Ørepropper? Lydbok? Her er det du som må finne svaret. Ok, folkens, det ble litt teknisk krøll ikveld, men forhåpentligvis kommer alle svarene ut etter hvert. Takk for stor interesse som alltid! Lars

Orrleik

Innsendt av John
Hei. Har lyst til å overnatte ute ved orrleik med barn.Tips til en slik tur?
Hei, John! Det er en super tur for unga! Velg en natt der det ikke vil regne, så kan dere sove under åpen himmel. Inn til myra på ettermiddagen-kvelden, så legge seg til ro og lære å være stille...

Hoggorm

Innsendt av Kristoffer
Hei Lars,
Bor i ett område med mye hoggorm og lurte på om du har hatt noen opplevelser med hoggorm i camp? Evt om du vet noen triks for å unngå det?
Hei, Kristoffer! Jeg har aldri hatt en huggormn krypende inn i teltet. Det sier litt! Unngå å slå leir nær steinurer i skogen, der kan den ligge og sole seg.

Fjelltelt?

Innsendt av Håvard
Hei! Jeg lurer på om du har noen tips til rimelige fjelltelt for bruk om sommeren til to personer? Hva er en "akseptabel" vekt på et slikt telt og hvordan bør det pakkes i sekken?
Gleder meg til å se mer av deg/dere på tv snart. Hilsen Håvard
Hei, Håvard! Får du tak i et MSR Elixir 2, så prøv det. Det bør ikke være så dyrt, kanskje 2000, maks 3000 kr., husker ikke... Vekta er akkurat innafor, ca 2,5 kg. Tyngre enn det bør det ikke være. Rull stengene inn i teltet etter bruk, og bær det innunder topplokket hvis det er vått.

Jervenduk

Innsendt av Erik Furnes
Hei Lars
Vurderer å gå til innkjøp av en isolert fjellduk som skal brukes til høst/vinter turer. Tenker å bruken den som "gulv" i teltet og som vindsekk i pausene. Hvilke tanker har du om dette?
Mvh
Erik
Hei, Erik! Du kommer ikke til å angre! Du kan også tillate deg en tynnere sovepose hvis du har en foret fjellduk med deg. Som underlag duger den ikke i forhold til et foam-underlag, det slår opp fra bakken, men det blir jo lunt og trivelig.

Kuppeltelt på fjellet

Innsendt av Anders
Hei,
kan man bruke kuppeltelt på fjelltur i sommer-halvåret? Eller bør man gå for tunneltelt på fjellet?
Hilsen
Anders
Hei, Anders! Kuppeltelt har stenger som krysser hverandre, og de står bedre i sterk vind enn alle andre telt. Tunneltelt -- der stengene altså ikke krysser hverandre -- står også veldig bra, med god bardunering. Sommerstid kan du bruke begge konstruksjonene, det går bra!

nybegynner

Innsendt av charlotte løkling
hvordan er det den beste måten å sette opp tarp når man sover i hengekøye?

er oppblåsbar liggeunderlag bedre enn brettbar liggeunderlag?
Hei, Charlotte! Det viktigste er at du har minimum 50 cm, helst en meter avstand til kanten av tarpen, både fra fot- og hodeenden. Da blir du ikke våt. Snora kan lede vann, så en vannstopper på den kan være smart. I en hengekøye er det bedre med et tykt oppblåsbart liggeunderlag, det stiver av bedre.

Liggeunderlag

Innsendt av Marius Solberg
Hei. Hvordan er Lars Monsen Dovre Classic Inflatable Sleeping Mat og ligge på under soveposen? Er bra underlag eller blir det hardt?
Hei, Marius! Den gjør at en gammal mann som meg, med sliten rygg, sover bra! Og du blåser den opp bare med 10 blås, ikke 35! Dessuten er den rimelig. Alt må ikke koste skjorta.

Våt sovepose

Innsendt av Thomas A
Hei Lars!
Soveposen kan bli litt fuktig på tur.
Hvordan løser du dette på vandreturer, når man pakker ned leieren etter frokost og går til neste leir.

Mvh
Thomas A
Hei, Thomas! Om posen er litt fuktig når du pakker den ned gjør det ingenting, særlig ikke hvis den er en fiberpose. Ofte er den tørr inni likevel. Men tørk den i leiren hvis du har sjans! Har du tarp kan du henge den på en snor under tarpen, eller stå ved bålet opg tørke den.

Telt

Innsendt av Kay
Hva er det absolutte telt å anbefale for vintertur?
En mann med to hunder!
Hilleberg Keron 3 eller Hilleberg Kaitum 2-3 pers. To innganger med fortelt, begge hundene på den ene siden, du ut og inn den andre - eller alle tre inni teltet, det er plass nok!

Hvilket telt?

Innsendt av Marthea
Hei Lars! Først og frems vil jeg bare si at jeg digger alt du gjør, og du er et stort forbilde! Jeg lurte på hvilke typer telt du anbefaler når man skal ha enmanstelt?
Hilsen Marthea
Hei, Marthea! Takk! Amerikanerne er gode på enmannstelt. De veier ofte bare 900-1400 gram. Google North Face, da behøver du ikke betale så mye heller. Hilleberg er dyre, men veldig bra.

Leir

Innsendt av Tom
Hei.
Hva er ting du ser etter, eller som avgjør hvor du slår leir?

Med vennlig hilsen
Tom
Hei, Tom! Har du tilgang på reint vann? Brensel, hvis du skal fyre bål? Utsikt, hvis du skal ligge under tarpen? Hvor står sola opp, vil du ha den på teltet tidlig, eller kanskje ikke? Er det mye mygg, unngå leir ned ved myra og bekken, trekk opp på en kolle i stedet.

Hund med på tur

Innsendt av Birgitte Kristin Jordal
Hei. Eg lurer på om det er nødvending å ha med liggeunderlag til hund, eller er det innafor å lage seng av greiner? Min hund fryser sjelden, har ein samojed, men kjenner eg på dei kaldaste dagane kan vere litt redd for frosten i bakken.
Hei, Birgitte! Vinterstid kan det være lurt med 1 m ekstra liggeunderlag til hunden, eller du kan la den sove på sekken din i forteltet. Godt pelsede polarhunder kan sove ute i snøen, spesielt hvis de har bra med fett på kroppen. Sommerstid foretrekker ofte hundene å grave sin egen grop innunder ei gran eller bjørk. De er mer glad for beskyttelse mot regn, hvis de kan få, så ta den innunder tarpen! Din samojed tåler mer enn du tror!

Mat

Innsendt av Elisabeth Sannerhaugen
Ser du spiser risengrynsgrøt til frokost, kjøper du posjonspakker og evt. hvor kjøper du disse?
Hei, Elisabeth! Det er minst et år siden sist, men det er vanlige Toro-poser som fås overalt, "2-3 porsjoner" er en porsjon for meg... Tørrmelk med fett kan være verre å få tak i, men Meny har det som regel.

Sove ute

Innsendt av Theodor Dahlen Røsten
Hva er ditt beste tips for å holde deg varm om natta når du ikke har bål å varme deg på? Hilsen Theodor snart 9 år.
Hei, Theodor! Sørg for å spise og drikke godt på kvelden, så kroppen restituerer skikkelig etter dagens marsj. Et par fotposer (i soveposemateriell) gir mye varme, det samme gjør en balaclava og en tjykk ullgenser. Ellers er et godt liggeunderlag viktig, så kulda ikke slår opp fra bakken.

Syntetisk eller dun i liggeunderlaget?

Innsendt av Fredrik
Tenker å investere i et ordentlig liggeunderlag som kan brukes både sommer og vinter, og har sett på flere varianter av de som kan blåses opp. Har du prøvd noen av disse, og anbefaler du de med dun i eller de syntetiske. Eventuelt noen spesielle modeller du kan anbefale? Underlaget skal for øvrig brukes en del i hengekøye. Er det noe man bør tenke på her, som skiller det fra å ligge rett på bakken?
Hei, Fredrik! Ja, de oppblåsbare med dun inni er noe varmere, men de funker ikke godt nok i ekstremkulda likevel. Men i hengekøye sommerstid har de noe for seg! Jo tykkere, jo bedre, da stiver de opp og minsker bananformen du noen ganger opplever med hengekøye.

Beste liggeunderlag uten luft

Innsendt av John-Kåre Egeland
Hei
Hva er det beste liggeunderlag uten luft? Er det risiko å reise på langtur til fjells med luftunderlag?

Mva John Kåre
Hei, John-Kåre! Foam-underlag til 400-500 kr er ofte de beste, de tåler kvister og noen bålglør. Ja, det er risikabelt å stole på kun det oppblåsbare liggeunderlaget, spesielt hvis du også bruker det utenfor teltet. Inni teltet, vekk fra skarpe kvister og steiner bør det gå bra. Jeg tar ikke likevel ikke den sjansen. Lars

Liggeunderlag

Innsendt av Thomas R
Hei!
Hva er ditt favoritt liggeunderlag?
For sommer og for vinter :)

-Thomas
Sommer: et foam-underlag til 199,- eller 399,- og et oppblåsbart liggeunderlag til 399,- oppå det igjen . Jeg sikter naturligvis til de jeg selv har valgt til vår kolleksjon. Det behøver ikke koste mer. Da sover jeg mykt og godt. Men et Exped til det tre-fire-femdobbelte av prisen er enda mykere og en drøm å sove på -- men de punkterer de også, og er tyngre, og det tar mye lenger tid å fylle det med luft. Vinterstid: en seng av granbar med et stort, ugarva reinskinn oppå! Lars

Soveposer

Innsendt av Lars Nilsen
Hei Lars .
Hva bruker du evt av sovepose på tur?syntetisk eller dun pose? Hva anbefaler du blant det ?

Ha en fin tur sommer

Mvh

Lars Nilsen
Hei, Lars! Har jeg pengene kjøper jeg dun, og en god vanntett paqkkpose til den. Den er god og varm og tar mindre plass. Men fiber duger i massevis, den tåler mer fuktighet og er rimeligere. Men tar mer plass. Lars

Hengekøye

Innsendt av Runar
Hei! Merker meg at Lars ikke har snakket noe særlig, om noe, om hengekøyer til villmarksbruk. Betyr dette at han ikke finner det bra nok eller fungerer det dårlig med slitt og vond rygg som han har? Det er jo en voldsom hype rundt hengekøyer for tida, vil gjerne vite hva Lars tenker om dem:-)
Hei, Runar! Jeg har hengekøye, og bruker det innimellom. Sannheten er imidlertid at det er mye bedre med et telt eller en tarp. Jeg sover rett og slett bedre på bakken. Organisering av klær og utstyr er enklere på bakken, det samme gjelder reparasjoner, rask håndtering av et skytevåpen og andre ting. "Alle" skal ha hengekøye nå, det er som det var med lavvo for 12-15 år siden. Da skulle "alle" ha lavvo, selv om den ble feid ned av den førse stormen. Men bevares, kjøp gjerne en hengekøye, det er moro og litt uvant og kanskje eksotisk for de fleste. Det viktigste er at du liker det og koser deg på tur. Lars

Kald i ansiktet

Innsendt av Thomas
Hei Lars!
På overnattingsturer under åpen himmel vinterstid opplever jeg ofte å bli kald i ansiktet, spesielt på nesa. Noen tips til å unngå dette å få en endra bedre natts søvn?

Mvh Thomas
Hei, Thomas! Den er enkel. Jeg har laget en hals som heter Alta Warm fleece. Bruksanvisningen viser hvordan du snur halsen halvveis til siden, slik at nesa og øynene dekkes samtidig som munnen puster fritt. Eller du kan bruke en balaclava. Lars

Hvor tett er en tarp og hvordan sette opp

Innsendt av Svein André
Hei.
Jeg har en av de rimeligere tarpene, og opplever at hvis det samler seg bare litt regn på den synes jeg det veldig raskt drypper igjennom.
Henger jeg opp tarpene med mere fall, synes jeg like vel at vannet
veldig lett trekker igjennom tarpen.
Hva kan jeg egentlig forvente av en tarp i forhold til å holde meg tørr,
og har du noen tips til oppsett av tarp for å minimere problemene nevnt ovenfor?
Ellers takk for mange gode programmer!!
Hei, Svein André! Man får ofte det man betaler for. Når det er sagt, så er jo de billige glassfiber-presenningene helt tette når de er nye. Men de er tunge og tar mye plass, og lager mye støy osv. Med en tarp til 2000-3000 skal du holde deg tørr, vannet skal ikke komme gjennom. I tilegg tåler en slik tarp mye mer vind mot barduneringspunktene, du kan stramme til alle veier. De fleste tror man trenger telt, men det gjør man ofte ikke. Lars

Utforske Østmarka

Innsendt av William
Har nettopp kjøpt packraft og skal padle inn i østmarka. Skal være i skogen i 3netter. Hva burde man tenke på? Worst case scenario? Utstyr som er viktig å ha med?
Hei, William! Grattis. Husk vest. Pakk alt i vanntette poser i sekken. Finner du eln elvestubb, vær forberedt på å gå uti, heller en gang for mye enn for lite. Skal du padle flatt vann så vær obs på vinden, spesielt over lengre strekker enn en km. Blå himmel og ingen skyer er det farligste, regn og gråvær det enkleste -- som hovedregel. Ta med en god sovepose og litt ekstra mat og hvorfor ikke hodelykt og en god bok -- det blir en knalltur! Lars

Motivasjon eller latskap

Innsendt av Kasper Sievertsen
Det beste jeg vet er å gå ut i naturen, gå turer og være borte i flere dager. Når jeg drar på tur med venner er jeg veldig engasjert gjennom turen, men når jeg drar på min egen tur har jeg langt mindre motivasjon. Når jeg er i gang, er alt bra, men trinnet over dørterskel kan være vanskelig. Bør den berømte veggen slegge sig slik at ingenting annet har fokus enn målet, eller skal jeg jobbe med min egen motivasjon? Jeg vet at det er et enormt spørsmål :)
Hei, Kasper! God ide å sette deg et mål med turen når du er alene. Det kan være å ta storfisken, gå minimum 20 km hver dag for treningens skyld, ikke ha med mer mat enn 300 gr per dag, eller bare være, ikke gjøre noe spesielt, kanskje lese en bok fra start til slutt. Og har kompisene sagt ja til overnatting lørdag til søndag, kanksje du kan starte aleine torsdag? Da ser du fram til møtet med de andre mens du er aleine. Lars

Telte i Femundsmarka

Innsendt av Eirik
Hallais Lars! Har du noen gullkorn i Femundsmarka der det er fin teltplass, lite folk, og man kan bruke en dag eller mer å fiske på? Håper alt er bra med deg, Trine, og hundene.
Hilsen to turglade studenter!
Hei, Eirik! Hvis jeg sier navnet på vannet her så blir det jo ikke få folk der... Men det er ikke vanskelig. Oppskriften er å følge stiene en mil eller to innover, så begi deg ut i terrenget i retning et vann som som ligger litt utenfor allfarvei -- de er det mange av. Lars

Bruk av Tarp

Innsendt av Henning Arnestad
Hei Lars. Tenkte jeg skulle spørre om hvor mange forskjellige måter man kan bruke en tarp på? Finnes det flere bruksområder enn de vanlige? Mvh Henning Arnestad!
Hei, Henning! Ja. Du kan ha tarpen høyt i alle retninger, slik at du ser i alle retninger. Funker bra når det ikke er vind. Eller du kan senke en langside mor vinden, bardunere heltr ned til bakken der, og ha høyere åpning på motsatt langside. Kankje litt på skrått fra vinden, så bålrøyken forsvinner. Eller du kan bardunere helt ned til bakken langs begge langsidene, da blir det lunt. Jeg gjør det med tarpen vår, og slår kun opp et innertelt av myggnetting under -- og har fremdeles en meter ut til kantene på begge sider. Ellers er det tusen måter å slå opp en tarp på. Jeg bruker sjelden plugger, stort sett tau til trær, steiner og røtter. Lars

Telt!

Innsendt av Mathias Johnsen Vinje
Hei Lars!

Jeg har sett på flere av filmene dine at du har færre barduner på teltet enn de som produsenten kommer med opprinnelig. Er det et bevisst valg?
Kommer det en tarp fra LM i mindre størrelse snart?
Hei, Mathias -- og hei alle dere andre! Vi hadde litt teknisk surrebull nettopp, men det har Kurt fiksa nå, så da kjører jeg i gang med en times svar på spørsmål fra nå.
Mathias: Det er godt sett. Sommerstid tar jeg av maneg barduner fordi de sjelden trengs. Vinterstid kommer de på igjen. Det blir mindre krøll med færre barduner. Ja, det står en mindre tarp på programmet, men alt til sin tid. Det ligger minst et år fram i tid, beklager. Jeg valgte den store først fordi 1-3 personer vil kunne bruke den.

Vi bruker cookies

Vi benytter første- og tredjeparts cookies (informasjonskapsler) på vår nettside.

Cookies brukes til:

  • nødvendige funksjoner på nettsiden
  • funksjoner som gir deg best mulig brukeropplevelse
  • statistikk og webanalyse
  • markedsføring

Velg "JEG GODTAR" om du aksepterer vår bruk av cookies. Hvis du ønsker å endre cookie-innstillinger, velg "ENDRE INNSTILLINGER".

Innstillinger