Nettmøte med Lars Monsen onsdag 25. mars kl. 19.00-20.00

Fjelltur til sommeren! Har du planer om en lengre tur i den norske fjellheimen til sommeren? Nå kan du spørre Lars om alt du lurer på!

Vi har sydd sammen 10 lekre utstyrspakker til svært hyggelige priser som kun vil være synlige og gjelde fra nettmøtets start kl. 1900 og fram til midnatt onsdag kveld!

Klikk her for å se utstyrspakkene

Nettmøtet er avsluttet.

Isfiske etter ørret

Innsendt av Lasse Larsen
Hva er dine beste tips for isfiske etter ørret?
Hei, Lasse! Rens hullet skikkelig for all sørpe. 018 mm sene, en tynn Aberdeen krok i str. 12 med fem-seks maggot, et enslig blyhagl 10 cm over kroken. Senk ned... and let the fun begin. Ok, folkens, det var alt for i kveld, masse knallgode spørsmål som alltid! Inntil neste gang -- tenk positivt, se muligheter, skal du si noe, så si noe bra om folk, husk vi lærer masse av det vi opplever nå, alle sammen!

Reparasjonsutstyr på tur

Innsendt av Merethe
Hei Lars, jeg har flere ganger lurt på hva og hvilke reparasjonssaker du har med deg på lengre turer. Alt slites jo, og spesielt sokker har jo lett for å bli tynnslitt, så jeg lurer rett og slett hvordan syskrinet ditt ser ut og hva inneholder det? 🙂
Hei, Merethe! Nå skal du høre... jeg syr nok en time hver kveld. Nei, jeg tuller med deg. Jeg velger sokker som holder hele turen, i alle fall en måneds bruk, så brennes de. Jeg har med 4-5 nåler av ulik størrelse, en tynn ogsolid tråd, tanntråd og kanskje enda en tykkere variant på ekspedisjoner. Duct tape, strips, tynn ståltråd.

Tarp.

Innsendt av patrick larsen
Halla på'rei. Kan du fortelle litt om tarpen du har lagd? Hva er tanken bak de lommene f.eks
Hei, Patrick! Hallåpåreiogså. Tarpen har jeg laget akkurat som jeg vil ha den: plenty festemuligheter (det er tusen måter å slå opp en tarp på) for barduner, reimer og karabinroker. Lommene kan samle vann på toppen av koller der det er langt å gå til vannkilde (i Alaska er dette vanlig), da må du slå opp duken med lommene ut. Eller de kan brukes til å oppbare ting i. Selve posen er stor nok, så du slipper å sloss for å få lukket posen når duken er stapper nedi. Utvendige lommer for ekstra barduner, tau eller helst Bushwacker straps. Plenty hemper for å feste tarpen utenpå sekken - tarpen er jo det første du skal ha ta tak i når ny leir skal slås opp. Og det gjør jo ingenting at den er litt sprek å se på -- litt oransje kan være det som gjør at du finner tilbake til leiren!

Med barn på tur

Innsendt av Bjørnar Lunna
Hei!
Nå har vel ikke du med barn på tur selv, men i disse dager med pandemi virker det til at hytte-til-hytte tur kan bli vanskelig i sommer. Hvordan ville du lagt opp en 5-7 dagers tur i fjellheimen da (med en 3-4 åring), og hvilket område vil du anbefale? Har tenkt spesielt på Femund/Femundsmarka, men også Rondane og Jotunheimen (men frykter at de to siste kan bli litt vel bratte, da man kan bi fristet til noen topper). Mvh Bjørnar
Hei, Bjørnar! Av de tre ville jeg valgt Femundsmarka fordi det er mer skog der, tryggere, lunere i dårlig vær, og kort vei hjem hvis noe skulle skje. Ta båten til Røoset, gå opp til Roasten, ut i terrenget derfra, og ned igjen til Røoset seinere.

Turguide

Innsendt av Christoffer Hansen
Hei. Har alltid vært opptatt av friluft, første langtur var etter inspirasjon fra deg, ned karasjohka fra bulzajavri. Det jeg har savnet, har du noen gang laget turguide hvor du detaljerer turene litt mere. Som tekst tenker jeg. Desverre er jeg avhengig av en del planlegging pga drift av eget firma, og da kunne det vært greit og ha en pekepinn på hvor lang tid og hva slags type utfordringer du har hatt på de forskjellige turene. Foreløpig er nordkalotten det som er intressant. Har plan om padletur pasvik og inari. Men størst på lista er en gåtur fra finnland til norge, gjerne via lemmenjoki nasjonalpark, om mulig med en pack raft.
Hei, Christoffer! Nå snakker vi. Gjør det! Husk at å gå til fots i Nord-Finland utenom stiene er noe av det mest fysisk krevende man kan gjøre i Skandinavia, og vær forsiktig med myrene. Ikke sikkert du kommer i de verste områdene. Turguiden du snakker om har vært en bokide for meg i mange år, vi får se! Lykke til!

Program

Innsendt av Anders Bråthen
Hei Lars!. Synes du er en utrolig flott fyr og inspirerer så mange. Det jeg lurer på om du har noen programmer på gang, og lurer på om du har gått Gaustatoppen, og om du har tips til løype?
Hei, Anders! Takk. Ja, det kommer mer TV, kan ikke si hva. Har ikke gått Gaustatoppen!

Elvekryssing

Innsendt av Anna Opperud Nicolaisen
Beste tips til elvekryssing der du har vann over livet og evt må svømme?
Hei, Anna! Fest liggeunderlaget i en stropp rundt brystet, det gir god oppdrift. Test dette på grunt vann først.

Finnmarksvidda

Innsendt av Christel
Hvilke ruter anbefaler du å gå på Finnmarksvidda, de fineste og villeste stedene? ca 3-4 dager. Hva er det viktigste utstyret du pakker med deg?
Hei, Christel. Med bare 4 dager kommer du ikke til de fineste og villeste stedene, men du rekker en flott tur til for eksempel Øvre Pasvik! Fly til Kirkenes, buss eller bil derfra. Eller du kan fly til Alta, ta buss til vidda derfra. En god sovepose, en tarp og fiskeutstyr!

Fisketips på fjellet

Innsendt av TR
Hei Lars!
Har du noen tips til valg av sluker, spinnere og fluer for sommerfiske på fjellet?

Håper Monsen, Monsen og Mattis turen vil gå som planlagt mtp denne tiden vi er i nå. Gleder meg til ny sesong!
Hilsen TR
Hei, TR! Sluk: 7 og 12 gr Sølvkroken Spesial, Åsenskjea, Møre-Ungen --gjerne i sølv med litt rødt! Spinner: Vibrax nr. 2 i sølv! Og husk mark!

Nye tv-programmer

Innsendt av Emil Nyeng
Hei!

Lurer på om det er planer om flere TV-program på NRK med deg, i nærmeste fremtid?

Mvh
Emil
Hei, Emil! Ja, det er det. Kan ikke si mer.

nybegynner

Innsendt av charlotte løkling
hei. hvor er du anbefaler folk som er nybegynnere å sove i skogen å reise til?
hvor er favoritt stedet ditt å reise til?
hva er 5 ting man alltid må huske å ta med seg på tur, som man kanskje ikke tenker at man trenger?
Hei, Charlotte! Start med en natt i hagen, eller på den nærmeste kollen, så kan du dra til det nærmeste vannet i skogen der du bor. Favorittsted? Canada, Alaska, Nordkalotten, Børgefjell, Femundsmarka, Krokskogen osv. -- umulig å velge!

Raskest rute uten snø gjennom børgefjell.

Innsendt av Tore Rødal

Hei

Driver å går Norge på langs fra sør etappevis ( mellom 5-10 dagers etapper)
Har vært relativt lett å planlegge ruter til nå . Men neste rute starter fra gjersvika så gjennom børgefjell
Greier ikke helt å bestemme meg for om jeg skal gå vest eller øst for Namsvatnet ( eller bare jukse litt å ta båten)
Lurer på hvor du synes det er lettest å gå igjennom børgefjell og når ca er det anbefalt å gå der.

mvh Tore :)
Hei, Tore! Jukse gjør du ikke! Da finner jeg deg i fjellet, knekker fiskestanga di og fyrer bål på ryggsekken din. Det enkleste er å gå fra Røyrvik, på østsida av Namsvatnet, hold deg gjerne høyt -- og over Orvasselva, opp til Kjukkelvatna, over passet og ned til Tiplingen og Sjånes (Storvolden på kartet). Fortsett langs grensa nordover. Fantastiske områder!

Kano i Børgefjell

Innsendt av Mathias Hagen
Hallo! Har skjønt at du er godt kjent i Børgefjell etter dagene på loffen og lurte på hvordan du vurderer fremkommeligheten med ally kano her, f.eks. krysse hele nasjonalparken fra Tiplingen i nord til Jengelvannet i sør. Og når på sommeren er det best å gjennomføre en slik ekspedisjon? Anbefalinger/innvendinger tas hjertlig imot! Hilsen Mathias
Hei, Mathias! Det blir en kjempetur! Etter Tipingen-vannene må du regne med å line motstrøms eller pakke ned kanoen før du kommer over vannskillet igjen. Kjukkelvatna og Jengelen blir topp -- en og annen bæring ned til Jengelen, og derfra skal du bære over til Orrekskaret og Majavatn? Du kan også vurdere Vierma ned til Store Namsvatn, selv om det er mange bæringer her. Dette er ikke en padletur for nybegynnere.

fjelltur i jotunheimen

Innsendt av Petter Nilsen Haugen
Hei, jeg er en gutt på 15 år som har lyst til å gjennomføre min første alene tur i fjellet. Hva anbefaler du av klær og utstyr for noen dager?
Og har du noen fiskevann å anbefale meg?
Fra Petter 15år
Hei, Petter! Som svart tidligere mht pakkelister (Villmarksboka) og fiskelykke (været! det er fisk i vannene, stort sett)!

Tips og triks

Innsendt av Mathias Håkull
Hei Lars. Jeg er en gutt på 19 år som planlegger min første store tur. Har greit med turerfaring, men aldri vært ute lenger enn 4 dager i strekk. Turen jeg tenker å gjennomføre går fra Tjørhomfjellet til Hovden. Hva er det viktigste å tenke på når en slik tur skal gjennomføres?
Hei, Mathias! Det kommer til å gå bra, bare vær tålmodig i starten, det tar et par-tre dager å komme inn i rutinene. Husk å spise og drikke godt om kvelden, så kroppen restituerer skikkelig. Plenty salt og vann. Og pakk lettest mulig, start med å korte ned pakkelista! Det blir så utrolig mye tyngre hvis du drasser med deg alt mulig unødig ekstra.

Fjelltur med hund

Innsendt av Aina
Hei,
Hvor tenker du er en fin plass å gå på fjelltur med hund rundt Trøndelagsområdet? En plass der det ikke er for mye steinur å gå i? Har hørt Skarvan og Roltdalen kan være en fin plass for fjellturer med hund, da det er lite steinur å gå i.
Hei, Aina! Nord i Trøndelag er det mange flotte områder uten for mange steinurer, ikke minst oppå mot grensa til Nordland og Børgefjell. Husk potesokker uansett!

Liggeunderlag og langtur

Innsendt av Lars-Magnus
Hei Lars! 


1) Stadig flere velger å kjøpe liggeunderlag med trekkspillkonstruksjon fremfor de mer tradisjonelle variantene som man ruller sammen. Vil ikke brettene i denne typen liggeunderlag kunne føre med seg et betydelig varmetap? Ettersom dere fører produkter av begge varianter - hva er din erfaring rundt dette? 2) Til sommeren tenker jeg å bruke 10 dager på å padle Kárásjohka ned til Karasjok. Planen er å bli flydd inn til Davimus Guhkesjávri, rett innenfor nasjonalparkgrensen, noen få kilometer unna Buolzajávri. Har allerede vært i kontakt med Mattis Thørud for å diskutere stryk og områder som krever bæring. Har du forøvrig noen gode tips for turen, områder som bør oppleves o.l. ?Mvh Lars
Hei, Lars! 1: Nei, og i alle fall ikke sommerstid. Vinterstid bruker jeg gjerne to av de brettbare oppå hverandre, hvis jeg ikke har et 15 mm tjukt liggeunderlag. Det blir en smakssak, hipp som happ egentlig. 2: Fantastisk! Det er bare å glede seg. Strykene tar du ett og ett som de kommer, gå ofte i land, det handler ikke om å være tøffest mulig og padle alle stryk. NB: ta det rolig de første 5-6 dagene, det er finest høyere oppe i elva. Så kan du ta tre-fire reale arbeidsdager mot mål. God tur!

Sommertur og fjellsko

Innsendt av Ola
Hei, har du en fjelltur å anbefale til i sommer? Gjerne med et fiskevann i nærheten, og gjerne uten for mange folk! I samme slengen, hvilke fjellsko anbefaler du?
Hei, Ola! Hvorfor ikke prøve Femundsmarka, Dividalen eller Pasvik? Forlater du de merkede stiene er du aleine uansett! Og fisket er bra alle tre stedene, det det handler mht fiskebett om er å treffe med været. Det bør ikke være for kaldt eller for mye vann. Den første virkelig sterke varmeperioden gir ofte bra bett!

Langtur

Innsendt av david johnsen
Hei kjempe fan av Trond Strømdahl og deg.
1) Tror du det blir flere turer på tv med deg og han?
2) Meg og min kamerat gikk england på tvers ifjor, og tenkte at vi skulle gå norge på tvers i år. Hvor ville du valgt ruten? :)
Vi er ikke fjellklatrere (med utstyr) eller paddlere. Selv er vi ifra Møre og romsdal. Det er jo fint å gå overalt men om du har noen fine tips til en sånn tur så hadde det vert kult ! :D
Hei, David! 1: Tror ikke det, beklager. 2: Der det er bredest, f.eks fra Femundsmarka til Bergen!

Fisk

Innsendt av Petter
Hei Lars!

Hva gjør du for å bevare fisken best mulig når du kanskje fisker for flere dager fremover på tur? Hvor mange dager er maks holdbarhet? Sommer og vinter.

Mvh Petter
Hei, Petter! Renset fisk legges i en vanntett pakkpose, graves ca en halv meter ned i myra eller i ei snøfonn. Der kan kjøttet holde seg i tre-fire dager selv om det er varmt i været. Vinterstid er det ikke noe problem, frossen fisk holder lenge.

Packrafting i nord

Innsendt av Kristoffer
Hei! Jeg ønsker å gjennomføre en lignende tur som dere gjorde fra Birtavarre til Karasjok. Har du noen tips for turen? Hvor får man tak i finske kart og fiskekort? Og gikk dere helt fra Kaaresuvanto til Hetta i Finland? Ser ut som et strekk som er mest aktuelt å bruke veien når man ser på kartet. Setter stor pris på hjelpen :) Hilsen Kristoffer
Hei, Kristoffer! Kart og fiskekort i Finland er alltid litt ekstra styr, men jeg fant ut av det til slutt -- alt på nett. Husker ikke nettsidene nå, dessverre. Vi padlet i packraftene fra Karesuando og noen mil ned -- mange morsomme stryk der -- så gikk vi langs vei et stykke, forbi Hetta. Tror det var to teltleire langs veien. Lykke til!

90 dager på loffen

Innsendt av Cato & Hennie
Hei Lars!
Dette er dels eit spørsmål, og dels ei erfaringsdeling som gir prov på at bøkene dine også fenger dei aller yngste. Vi lurer på om boka ”90 dager på loffen i Børgefjell” vil komme i nytt opplag? Dottera vår krev at eg les bøkene dine ved legging. Som ho sjølv seier det ”Les Lasa-Mons? - Det er ikkje fred å få før vi har lest 5-10 sider. Det har resultert i at vi har lest gjennom og kost oss med Norge på langs, Svartkjelen, Mitt liv og Til fots gjennom Alaska dei siste månadane. Ho har lærd seg å fyre bål med fyrstikk, men om det resulterer i nedbrent hus eller eit prima tyri-bål, står att å sjå.

Det høyrer med til historia at han som les er over snittet glad i tur også, og ser for seg at dette kan resultere i at ho vel friluftslivet framfor skulemusikken, når den tid kjem...

Beste helsing Cato og Hennie (2 år)
Hei, Cato og Hennie! Jeg kondolerer, Cato! Vel, det kunne kanskje vært verre. Husk at det ligger mye på Storytel også, lest inn av andre, hvis du trenger avlastning. Børgefjellboka er det ingen planer om å gi ut igjen, beklager.

Telt eller duk

Innsendt av Kasper Sievertsen
Hei Lars.
Jeg hadde planlagt en 10 dagers tur til Langsua nasjonalpark som Dessverre nå blir utsatt. Jeg pleier å ha med telt, men tenker å spare vekt ved bare å ta med en duk og være i skogen. Jeg har aldri brukt en duk så lenge, så jeg vet ikke om det kanskje er en bedre ide å ta med telt?
Hilsen fra Kasper fra Danmark
Hei, Kasper! Bruk duk og ikke noe annet! Du vil oppdage en ny verden. Sovner med mørket, våkner med lyset, bedre utsyn, tettere på bålet, lettere vekt på sekken. Jeg levde fire måneder på ekspedisjon uten telt, kun med en tarp. Det er kun i myggsesongen og evt. over tregrensa det er bedre med teltet.

Tursekk

Innsendt av Gabriel
korr tung er tursekken din på ein vanleg tur?
Hei, Gabriel! En helgetur: ca 10-12-13 kg. Ukestur: 18-20 kilo. Månedstur: 30 kilo. Pluss noen ekstra kilo dersom det skal filmes og jaktes.

Pakkeliste sommertur i fjellet

Innsendt av Espen Strøm-Normann
Hei Lars
Takk for flotte produkter, og for at du er en stor inspirasjon.
Kan du komme med tips om pakkeliste for 4-5 teltovernattinger sommerstid på feks Hardangervidda?

Vh Espen
Hei, Espen -- og alle dere andre, da er vi i gang! Det vil ta for lang tid her og nå, men du kan kopiere pakkelista for en ukes tur sommerstid fra enten Villmarksboka eller 101 Villmarkstips -- de får du låne på biblioteket. Listene tar for seg alt av klær, utstyr og proviant.

Vi bruker cookies

Vi benytter første- og tredjeparts cookies (informasjonskapsler) på vår nettside.

Cookies brukes til:

  • nødvendige funksjoner på nettsiden
  • funksjoner som gir deg best mulig brukeropplevelse
  • statistikk og webanalyse
  • markedsføring

Velg "JEG GODTAR" om du aksepterer vår bruk av cookies. Hvis du ønsker å endre cookie-innstillinger, velg "ENDRE INNSTILLINGER".

Innstillinger