Nettmøte med Lars Monsen fredag 15.11 kl 20:00

Tema: Hvordan holde seg varm

Nettmøtet er avsluttet.

Bekledning

Innsendt av Bjørnar Lunna
Hei Lars! Er det å foretrekke å bruke fler lag med klær og benytte seg av skallbekledning ytterst, eller å bruke færre lag og tykkere yttertøy, som f. Eks parkas? Tenker da på turer hvor man gjerne går på ski et godt stykke før man slår camp på vinteren.
Hei, Bjørnar! Under forflytning er det best med et tynt ytterskall, og et eller to lag ull eller fiber under. Parkasen eller den tjukke ullgenseren, halsen og gromlua brukes i leiren. Hvis det da ikke er i ekstremkulda, men det er et eget tema. Kanskje tar jeg det opp igjen. Vel, der gikk jammen denne timen kjapt som bare det. Takk for vanvittig bra respons og masse god spørsmål, folkens! Jeg lover at det ikke blir lenge til neste nettmøte. Kom gjerne med forslag til temaer på FB-siden til Lars Monsen Gear eller en Lars Monsen Store-side, vi følger med der! Takk igjen, og ha en riktig god kveld videre! Lars

Liner

Innsendt av Aleksander
Hei! Har blitt anbefalt en «liner» for å få dunposen min til å tåle mer kulde. Den reklamerer for at den varmer nok til at man tåler en temperatur som er 15 grader kaldere enn hva soveposen er beregnet for. Ser for meg at det er overdrevet. Noen tanker?
Hei, Aleksander! Hmmm. Jeg ville ikke stolt på den, men nå vet jeg ikke fakta om lineren. Hvis den veier under 500 gr vil jeg være skeptisk.

Stålkanter og hund

Innsendt av Martin Akselsen
Skal på langtur på en uke i desember men har bare ski med stålkanter. Dette blir første langtur med valpen og har begynt å lure på om det er nødvendig å kjøpe nye ski uten stålkant. Hva tenker du om det? Det er snakk om en malamute.
Hei, Martin! Ikke kjøp nye ski hvis det er normale snøforhold slik at valpen også ofte løper utenfor sporet ditt, men vær ekstremt forsiktig. Stå ofte rolig, løft beina rolig, osv. Er det masse løssnø vil valpen gå i sporte bak deg, på bakskia, da bør du vurdere andre ski -- eller truger?

telt for vinter bruk??

Innsendt av christian frantzen
vilket type telt mener du er best på vinteren og hvorfor??
noe spesielt merker av telt man kan vurdere??
Hei, Christian! Lommeboka bestemmer, og det er ofte slik at de dyreste faktisk er de beste. Det betyr ikke at du faktisk har behov for det! Men hvis du virkelig vil betale for et godt telt, prøv f.eks Hilleberg, de har god kvalitet og mange gode løsninger. De revner ikke i full storm, glidelåsene og sømmene og teltstengene holder også mål. Komplettfritid.no har flere modeller på lager.

Sova ute med barnen

Innsendt av Martin Johansson
Hej.
Har du nått tips för att sova ute med barn? Min dotter är 6år och vi sover ute på sommaren men har inte provat vintern än. Vilket tycker du är bäst, tält eller tarp med eld?
Hei, Martin! Under en tarp med nok ved til bålet er best! Litt røffere, men magisk stemning. Du kan hive på litt innimellom. Men for all del, i et telt er det fullstendig vindstille, og med en god sovepose går det fint!

Fryser på beina

Innsendt av Are Åmland
Hei Lars!
Jeg blir alltid kald på beina når jeg ligger ute på kalde netter. Har en god sovepose, og sover med ullsokker og ofte noen tøfler, men fryser allikevel. Hva gjør du for å ikke fryse på beina når du sover?
Hei, Are! En sovepose som er 20-30 cm for lang hjelper. så stanger ikke føttene mot bunnen. Har du prøvd engangs varmere for føttene? Vanlige i USA. Ikke rett mot huden, men mellom to par sokker. Google "hand warmer" og "feet warmer".

Lite telt

Innsendt av Sigurd Hesthaug
Hei
Jeg tenker å dra alene på tur. Ser at det finnes tomannstelt som veier omtrent det samme som enmannstelt. Er det bedre med den større plassen? Hva er din erfaring?
Hei, Sigurd! Helt klart en fordel med bedre plass om vinteren. Da kan du dra inn alt utstyret, og unngå at det føyker ned. Alternativt også ha med en tarp, da holder det med et lite telt som gir deg fullstendig le for vinden (under en tarp vil du merke litt til vinddraget uansett).

Skal man velge dunsovepose eller syntetisk?

Innsendt av Victoria
Har hørt mye forskjellig med valg av sovepose til vinterbruk. Dun holder deg varmest, men «klapper sammen» motsetning til syntetisk sovepose når den blir våt. Hvilke type sovepose anbefaler du til vinterbruk?
Hei, Victoria! Hvis det er korte turer på bare en helg, og du har råd -- så gå for dun. Jo lenger turen er, jo mer heller jeg mot fiber. Den tåler mye mer fuktighet, og lekker ikke hvis du får hull i ytterstoffet.

sokker til hund??

Innsendt av Christian Frantzen
hei har en Gordon setter hvalp på snart 6 månter som jeg har med i skog og på fjelle når jeg går tur eller er ute generelt. men i henhold til turer i fjel og skog i snø og kulde er det noen typer pote sokker du vil anbefale for slikt bruk??
Hei, Christian! Ja, vi får snart inn to hundesokker som er perfekt til det bruket. Forhåpentligvis i desember. En klassisk nylon-sokk og en nylon-sokk med fleece på innsiden, de samme jeg bruker på det 1200 km lange Finnmarksløpet. Unngå gummi på vinteren.

Håndleddsvarmere

Innsendt av Audun
Hei!
Jeg synes ofte det kan bli ekstra kaldt på henda på vinteren pga varmetapet rundt håndleddene, og ekstra kaldt med dårlig blodtilførsel. Er håndleddsvarmere en lur investering?
Hei, Audun! Ja, et par hjemmestrikkede håndleddsvarmere i ull vil hjelpe -- og lange, vide votter som dekker langt oppover underarmen (som Iditarod). Fint med en løsning med inner- og yttervotter. Vurder også engangs håndvarmere inni vottene.

Sovepose?

Innsendt av Marthea
Hei!
Lurer på hva som er lurt å kjøpe av sovepose hvis jeg vil bruke den året rundt? Altså vinter-sovepose eller sesong-sovepose? I så fall hvilket merke?
Hilsen Marthea A.
Hei, Marthea! Året rundt betyr også sommerstid -- da må det bli en variant med to poser. For eksempel en fiberpose som veier ca 2,5 kg (eller dunpose 2 kg) pluss en foret vindsekk. Da kan du klare deg med vindsekk de varmeste sommernettene, og kun soveposen om våren, eller når det er bare 10-15 kalde.

Klestørk

Innsendt av Ronny Justsen
Hva er ditt beste tips til klestørk på lange turer? Hvordan tørker du klær? Jeg tørker på kroppen, og henger også klær nær bålet. Men har du kanskje også en tredje (og fjerde) metode?
Hei, Ronny! Vinterstid funker det best å tørke klærne ved bålet og i soveposen -- med klærne på kroppen! Ikke ta av plagg og legg det i bunnen av posen, det tørker dårlig. Den tredje metoden er ekstra skift! Den fjerde er bønn til høyere makter.

Balaclava

Innsendt av Kaisa
What kind of face mask do you recommend that does not get soaking wet and frozen AND at the same time lets you breathe? Do you have any other tips to keep cheeks warm? (What cream, does taping help etc)
Hello, Kaisa! A mask with neoprene in the front and well-placed breathing holes (such as our Neoface Balaclava)will do the job. I use it as a dog musher, breathing (very) heavily pushing the sled. It will get icy around the openings, you must brush it away, but thats how it is. Also try a wide neck (such as Alta Warm Fleece Neck) over the balaclava, then you get extra protection during low activity. Bear fat grease works really well on the skin, but is hard to get. Waterfree vaseline is an option. I dont use those white creams, none have worked for me.

Frossenpinn

Innsendt av Aina
Tips til å ikke fryse i soveposen. Er en frossenpinn og fryser alltid når jeg ligger ute.
Hei, Aina! Start med et godt liggeunderlag, helst reinskinn, alternativt to skumplast-underlag med granbar under. To par tørre sokker på føttene, tørt ullundertøy, (gjerne to bukser hvis du har) en tjukk ullgenser med høy hals og en balaclava. Og viktig: spis et varmt måltid før du legger deg. Da er det natta for de fleste.

ul eller flis??

Innsendt av christian
hei lurer på hva du mener om hva som er best å bruke på tur om vinteren av ul eller flis??? og hvorfor??
Hei, Christian! Ull er best fordi den varmer også når den er fuktig eller våt. Våt fleece varmer dårlig. Tørr fleece varmer faktisk nesten like bra som tørr ull. Det er idet du bestemmer deg for å slå leir du merker frorskjellen, når du senker tempoet litt.

Gnist på duk og sovepose

Innsendt av Kristian
kor nærme har du tarpen bålet når du sover ute? Ser til tider veldig nærme ut. Ser ut som bålet nesten er under duken. Tenker for eksempel på nordkalotten på 40 dagers vintertur. Problem med gnister på tarp eller sovepose ?
Hei, Kristian! Bålet kan fyres ca 50-60 cm utenfor tarpen. Med et lite bål kan tarpen senkes nesten helt ned til hodet, med et stort må duken være høyere. Jeg godtar et og annet bålgnist-hull, det vil det bli på mine turer -- men tarpen funker like bra for det, så limer jeg heller på noen små fliker over hullene etter hvert.

Varmedress

Innsendt av Kai Olsen
Hva er ditt forhold til varmedress. Kan ikke huske å ha sett deg i det. Bruker det selv på kortere turer, men er kanskje upraktisk på lengre turer.
Hei, Kai! Jeg brukte varmedress i flere tiår, men som regel den todelte. For mye styr å ta av den hele, og den ble jo for varm ved aktivitet i snøen. Den er jo gått litt av mote -- men kanskje noen bør vurdere å ta den fram igjen!

Sovsäck

Innsendt av Martin Johansson
Hej.
Vad tycker du är bäst att använda på vintern, två sovsäckar där man lägger den ena i den andra eller en riktigt varm sovsäck?
Hälsningar från Sverige
Hei, Martin! Hvis jeg må velge: en pose, ikke to. Med to blir det rett og slett mer styr å rigge seg til, men da har du til gjengjeld større bruksområder resten av året. En annen fordel med to poser er at den ytterste kan snus med ryggen opp, slik at du får dekket hele åpningen på den innerste posen mot nedbør -- hvis du sover ute under åpen himmel.

Trange skisko og ung malamute

Innsendt av Martin Akselsen
Hei
Jeg planlegger min første langtur alene på ca en uke i femundsmarka i desember. Jeg oppdaget derimot at skiskoene mine var mye mindre enn jeg trodde. Har NULL plass i skoa når jeg har på tykke ullsokker. Er dette holdbart eller må jeg gå til innkjøp av nye? I tillegg har jeg en malamute valp på 9 mnd som ellers bor inne. Kan temperatur bli et problem for en malamute valp som bor inne ellers?
Hei, Martin! Du bør enten kjøpe større sko, eller kan hende bare en ny binding? Altså gå med et par andre, varme sko som du kanskje allerede har? Trugebinding av noe slag. Valpen din vil klare seg veldig fint, det blir knall trening for den å ligge ute, eller på liggeunderlaget ditt. Eller på sekken?

Ull eller syntetisk

Innsendt av Kasper Sievertsen
På 1990-tallet hadde jeg mye underplagg i polyester og syntetiske materialer, men er i dag blitt byttet ut med merinoull. Av de to typer klær er merinoull helt klart min favoritt, men jeg synes den tørker sakte. Er der en mellomting, dvs. noe som fungerer like bra som ull, men som tørker like raskt som polyester?
Hilsen Kasper fra Danmark
God kveld, folkens! Lars her. Da er kaffekoppen fylt opp, og vi kjører i gang! Kasper: Enig at ulla er favoritten av de to. En mellomting kan være en tynn ullfrotté-variant, altså med ca 50 ull og 50 syntetisk. De tåler også varmere vask bedre. For raskest mulig tørketid og samtidig holde varmen best mulig, da ville jeg valgt en tynn ulltrøye! Altså 100 ull, og trolig mindre slitesterk. Alt er et kompromiss.

Vi bruker cookies

Vi benytter første- og tredjeparts cookies (informasjonskapsler) på vår nettside.

Cookies brukes til:

  • nødvendige funksjoner på nettsiden
  • funksjoner som gir deg best mulig brukeropplevelse
  • statistikk og webanalyse
  • markedsføring

Velg "JEG GODTAR" om du aksepterer vår bruk av cookies. Hvis du ønsker å endre cookie-innstillinger, velg "ENDRE INNSTILLINGER".

Innstillinger