Nettmøte med Lars Monsen onsdag 03.04 kl 20:00

Tema: Påsketur

Nettmøtet er avsluttet.

Hundestell og foring vinterstid.

Innsendt av Torjus
Hei. Har du noen tips til stell og foring av en Gordon Setter vintersitd? tenker spesielt på løsninger angående kulde for en ikke akkurat arktisk rase?
Bruk dekken, potesokker og en hundepose når den hviler, og sørg for at vannet trekker inn i maten før du gir den måltidet, væskebalansen er viktigst av alt også for hunden. Ok, folkens, den drøye timen gikk fort, vi gir oss der. Takk for mange gode spørsmål -- vi ses plutselig -- og ha en riktig god påsketur, alle sammen!

Solbriller til fjellet

Innsendt av Andreas
Må\ bør solbrillene være polariserte eller holder det med mørke solbriler?!? noe anbefalinger?
For å unngå å bli snøblind må ikke brillene være polariserte. Da klarer du deg faktisk med et par billige briller. Men hvis du vil ha noe som holder, og som er morsomme og behagelige i bruk, ja, da investerer du en høvding eller to. Jeg velger oftest Oakley.

Monsen og hundene

Innsendt av Marit
Hei ikke akkurat et påske spørsmål, men blir det mere Monsen og hundene på tv?
Nei, nå får det værra nok! Jeg kjørte Femundløpet 650 i år uten å få kameraet opp i fjeset en eneste gang, det var utrolig deilig! Men hunder og hundekjøring blir det likevel, om det ikke blir i konkurranse.

Forollhogna nasjonalpark

Innsendt av Andreas
Har du turet i forollhona, m\ evt. gode opplevelser, hvis ikke så må det anbefales på de sterkeste.
Har kjørt hund i den østre delen, fantastisk vakkert område, enig!

Krydder og vedlikehold sko.

Innsendt av Roy Johnsen
Hei
Bruker du krydder på fisken du spiser på langtur? Isåfall hvilke? Og hvor lenge holder lærdtøvler uten vedlikehold i felt? Altså hvor lang eller kort må turen være for at du tar med fett/impregnering i sekken?
Takk for all turinspirasjon!
Roy
Alltid salt og pepper. Gjerne også hvitløkskrydder og Gastromat. Et par gode lærstøvler holder greit i 14 dager, kanskje til og med en måned hvis de ikke tørker for ofte. Jeg dropper smøring også på en månedstur, men smører ekstremt godt før avgang. Du kan jo vurdere å fylle en tom vaselin-boks...

Hur hålla humöret uppe

Innsendt av Daniel Rosén
Hej Lars, vad är dina bästa tips på hur man håller humöret uppe när man är blöt och sliten efter en hel dag på tur? Hilsen Daniel i Halmstad
Vær i bevegelse, ta tak i arbeidsoppgaver, bare gjør jobben til du kan slappe av i en varm sovepose, godta ubehaget, det går over -- og dessuten er det alltid noen som har det verre enn deg!

Innsendt av Jens
Hei-du er jo utdannet lærer. Men ville du anbefalt andre som drømmer om å bli en profesjonell eventyrer å ta en utdanning først, eller bare kjøre på?
Alltid ha plan B og C. Og en utdanning er uansett lurt! Bruk studietida til å dra på de kortere og hyppigere turene, og til å forberede årene etterpå!

Påsketur i Rondane

Innsendt av Junior og Senior
Hei Lars, tusen takk for flotte opplevelser på skjermen som har inspirert oss masse.
Vi skal for første gang gå på tur fra hytte til hytte i Rondane i påsken. Har du noen stalltips på ting du ville hatt med i sekken?
Sander & Marius
Hei, Sander og Marius! Jeg ville i alle fall hatt med meg en foret vindsekk og kanskje en ekstra, liten dunjakke, i tilfelle dere må søke ly mellom hyttene. På selve hytta ville jeg satt pris på gode ørepropper -- ref. snorking!

GPS

Innsendt av Andreas
Skal skaffe meg min første gps for ekstra sikkerhet. Blir ikke noe klokere etter å ha sett på flere. Trenger bare en der jeg ser hvor jeg er på kartet. Har du noen anbefalinger. ;-)
Jo større skjerm, jo enklere å lese kartet. Vanskelig å komme utenom en Garmin. Jeg bruker mest en Oregon for tida, men du klarer deg med en e-Trex også!

Primus

Innsendt av Mathias Vinje
Hei!
Jeg har sett i flere av filmene dine at du bruker primus i innerteltet om vinteren. Der har du fortalt at du både koker vann og kosefyrer med primusen for varmens skyld. Hvordan gjør du det med lufting? Har du noen opplevd problemer med kullos?

Mvh Mathias
Viktig spørsmål! Jeg er ekstremt nøye med alltid å ha lufting, oftest ved å dra ned glidelåsene i lukene på begge kortsider (inngangene og over utgangene), slik at det er lufting hele veien ut i frisk luft. Merker jeg at jeg begynner å bli døsig slår jeg av primusen, man skal ikke sove fra den! Tenk at du likestiller primusen med en bil -- det er like farlig å sovne bak rattet i begge situasjoner! Da kan du forulykke av kullos-forgiftning. Jeg anbefaler ingen å bruke bensin-primusen i teltet, det får de mest erfarne bestemme selv at de skal...

Vårtur i kano

Innsendt av Kim andre Østergaard
Har du noen tips til kanotur i midt Norge i påske?
Det tipset tør jeg ikke gi uten å kjenne deg, og vite at du er en Øystein Køhn i kanoen!

Nordisk Ødemark med stor Ø

Innsendt av Johannes
Hei Lars!
Hvor i norden får du den største følelsen av total ødemark? Nærmest jeg har kommet er Pasvik, utrolig fint i reservatet og lite folk. Hilsen Johannes
Nord-Sverige mellom Kiruna/Jokkmokk og Pajala i øst, men også vest mot grensa til Norge -- mer folk jo nærmere grensa. Og i Nord-Finland, f.eks i Lemmenjoki utenfor sesong og stier! I Norge er der Anarjohka og Børgefjell utenfor turistsesongen. Men både Sverige og Finland har større områder som gir den enorme villmarksfølelsen.

Fiske

Innsendt av Aksel
Jeg har tenkt til å anskaffe meg fiskeutstyr nå som det nærmer seg vår, og har lite erfaring med ferskvannsfiske, og utstyret som trengs der. Lommeboken bærer preg av en studenttilværelse, men har tenkt til å legge inn litt til fiskeutstyr.
Har du noen tips til hvor en burde starte, og hvor mye jeg bør legge inn? (Stang, snøre, snelle, sluker osv.)

Støtter en live FB-sending en gang! :)

Vennlig hilsen Aksel
Isfiske er faktisk en av de rimeligste hobbyene. Du trenger et godt bor, det er den dyreste investeringen. For eksempel Rantanen eller Vanaja med 100 mm skjær og gjerne en forlenger. Stikker kan du lage selv, eller kjøp én god stikke framfor to dårlige. Med god menes følsom. Du bør kunne kjenne det bare fisken tenker på å bite. For øvrig holder det med agn, kroker, bly og sene. Blinker til ørret og røye kan du lage av sommer-skjeslukene dine. Til abboren bør du kjøpe en pimpel eller to, med lyskroker. For 2500-3000 har du det du trenger, det samme som du svir av en helg på byen!

Serie

Innsendt av Flemming Evensen
Skal se på Monsen Monsen og Mattis i påske. Kommer det flere sesonger av den? Strålende underholdning i tillegg til at man får lyst til å gå på tur:)
Takk! Ja, vi er i gang med sesong 2 -- planen er visning seint 2020!

ryggsäck

Innsendt av Anna Andersson
Har du tips på ngn bra ryggsäck med färdiga dragkrogar för att dra en Fjellpulken? Söker en på ca 60 - 80 liters säck.
Nei, men takk for tipset (påminnelsen)!

En gång till

Innsendt av Kyösti
hey,
if you would meet someone who would be taking off to a long-distance hike, lets us say for a young you who is heading for a Norge på langs hike, is there any key advices (maybe one or two) you would like to give that person? (Answer in Norwegian will do)
Be patient. Patience is everything!
You may be 26 and extremely strong, but you most likely lack some humility... And experience!

Innsendt av Simon
Hei Lars, hvordan var det å feire påske i Canada sammenlinet med Norge?
Underveis på en ekspedisjon har jeg aldri tenkt så mye på at det faktisk er påske. Det handler mer om at våren og lysere og varmere tider er kommet, det er vanvittig deilig etter å ha frosset gjennom hele mørketida!

(Påske)ekspedisjoner - når man har gått fra A og ankommet B

Innsendt av Ragnar Nordvang
Hei Lars! På ekspedisjoner/evt «loffing» hvor det ikke er en forhåndsbestemt sluttdestinasjon, hvordan gjør du det da med transport derfra? Går du til nærmeste tettsted/busstopp e.l.?
Ja, enkelt og greit. Man kommer langt med en tommel i veikanten!

Tur med kano

Innsendt av Kasper Sievertsen
Hei Lars. Like nå er en kompis og jeg på en øde øy, seilte over i min julegave, en Ally-kano. Det er ikke min første tur i år, men dette er første gang jeg prøver kanoen. Vi har bare en overnatting på øya så vi må kose os veldig mye før hverdagen kommer igen. Så spørsmålet mitt er, nå at vi har kanoen med og kan bære mange kilo som ikke skal bæres i sækken, hvilken luksus tenker du at du må ta med hvis du virkelig trenger å kose sig på tur med kano? Hilsen Kasper fra Danmark.
En ekstra god og varm sovepose, et større telt, mer drivstoff til brenneren, mer mat og en god bok! Alt pakkes vanntett... Heia Danmark og god tur videre!

Snøforhold Rondane

Innsendt av Torjus
Hei. Hvordan tror du snøforholdene er for en ukestur m/pulk i rondane/ dovrefjell til påska? Ellers noen tips til en "fersking" som skal på første ukestur om vinteren?
Nå er det bra med snø der oppe, begge steder, og kanskje vel mye enkelte steder. Som fersking ville jeg holdt meg unna de trange, dype dalene, ikke gå opp de bratte fjellsidene, det handler først og fremst om å unngå rasfarlige områder. Dovre er et bra valg, da har da plenty fjell rundt deg og mange slake flater.

Brenner

Innsendt av Bjørn
Bruker du noen ganger spribrenner i stormkjøkkenet på tur, eller går det som regel i gass eller bensin/parafin? Selv elsker jeg lyden av kokende vann om morran, uten lyden av bråkte primus som overdøver det meste rundt deg. Derfor sysn jeg Trangia brenneren er perfekt, men ikke til smelting av snø - da er det greit med litt guffe. Enig?
Rødspritbrenneren var det eneste vi brukte i 30 år! Ved siden av bålet, naturligvis. Men så kom gassen, og den er jo raskere og gir mer effekt, og dessuten ikke farlig i bruk. Med en Trangia-brenner i kokesettet har du en knallbra løsning hvis det ikke er for kaldt og du godtar at settet tar litt mer plass og veier litt ekstra. Ellers er en multibrenner knall, og den behøver ikke bråke mye på lav varme -- prøv MSR Whisperlite!

Dividalen

Innsendt av Chris
Har du noen tips til hvilke steder i dividalen som bør besøkes?
Ikke annet enn at det er fort gjort å gå forbi veldig gode fiskeplasser... Små vann kan huse stor fisk.

Sko

Innsendt av Arild Johansen
Er det noen spesielle sko du anbefaler å bruke på fjellet i vått terreng og tung sekk?
Helst en høy, solid og dermed ofte litt tyngre lærstøvel, gjerne en jaktmodell. Viking Hunter GTX er et alternativ.

Nettmøtet

Innsendt av Gunhild
Er det bare tekst eller er det lyd og bilde også?
Kun tekst! Men vi kan jo selvsagt vurdere en live FB-sending en gang -- selv om jeg da må sminke og gre meg først.

Fiskeutstyr

Innsendt av Tommy S. K
Når kan vi forvente å se fiskeutstyret ditt i butikken? og hva slags utstyr vil det være?
Her er vi ikke kommet langt nok, må bare smøre oss med tålmodighet, beklager.

Dine fire mest brukte telt?

Innsendt av Bjørn
Dine fire mest brukte telt? Sommer som vinter.
Hilleberg Saulo
Hilleberg Unna
MSR (husker ikke modellen i farta)
Min egen tarp (som kommer snart)

Påsketur

Innsendt av Ivar
Hei Lars, den påsketuren du husker best, hvor var den?
Tja, husker godt et par turer i Børgefjell med kompisen Tor Olsen. Trespann med pulk og ski bak, knallvær, godt fiske og rypeskvatring bortetter bar-rabbene!

Mat

Innsendt av Arild Johansen
Hvor mye mat beregner du ca pr dag på en ukes tur?
Hvis du skal bære alt i sekk holder det med 500 gram proviant pr dag. 200 gr havregryn, sukker, smør osv til frokost, 200 gram kjeks, sjokolade eller rosiner til lunsj, og 100 gr ris eller potetmos til middag -- da skaffer du fisken selv. Har du pulk er det null problem å tredoble vekta! Unngå all proviant som har mye vann i seg.

fiske

Innsendt av veronica stigelberg
hei. skal gå Indre Troms i påsken med pulk og ski. er veldig gla i isfiske men virke som at det er år mellom hver gang man får noe. ligg dær å kjik og ser fisken svømme forbi kroken. men han nekte og ete. e jo til og bli gal av!:) skal være en avslappende tur med mye isfisking og håpe på masse fisk og godt vær!.. så ka du anbefale av: utstyr/tid på døgne/dypt/grunt osv?:)

mvh Veronica stigelberg;)
Hei, Veronica! Prøv en liten Aberdeen krok str. 10 eller 12, med tre fire maggot og maks et blyhagl som søkke, helst ikke bly i det hele tatt -- da må du fjerne ALL is i hullet for at sena langsomt skal kunne synke. Da tar du den!

Hvilke tre ting...

Innsendt av Ragnar Nordvang
Hei!
Hvilke tre ting ville du tatt med deg på en øde Påskeøy? :-)
Kniv (med tennstål i slira), en tarp og en sovepose.

Børgefjell Råd

Innsendt av Henning Arnestad
Hei. Jeg Skal til Børgefjell en ukes tid.
Og jeg lurte på om det er mulig og gå til fots,
eller om jeg bør bruke Ski eller Truger nå?
Og er det bra fiske i Børgefjell om våren?
Mvh Henning Sørum Arnestad.
God kveld, folkens! da er vi i gang. Henning: Nå bør du bruke ski i Børgefjell. Truger er gjerne best i tett skog, og 95 av Børgefjell er over tregrensa. Fisket kan være knallbra, men det er fremdeles lenge igjen av vinteren. Men det starter omtrent nå! Husk maggot i tillegg til marken, ørreten tar ofte heller maggot! Lars

Vi bruker cookies

Vi benytter første- og tredjeparts cookies (informasjonskapsler) på vår nettside.

Cookies brukes til:

  • nødvendige funksjoner på nettsiden
  • funksjoner som gir deg best mulig brukeropplevelse
  • statistikk og webanalyse
  • markedsføring

Velg "JEG GODTAR" om du aksepterer vår bruk av cookies. Hvis du ønsker å endre cookie-innstillinger, velg "ENDRE INNSTILLINGER".

Innstillinger