Nettmøte med Lars Monsen fredag 18.1 kl 20:00

Vil du snakke om hundekjøring med Lars Monsen?

Nettmøtet er avsluttet.

Tips.

Innsendt av Emmi
Hei Lars!
Jeg har en drøm å kunne ha et eget hundespann i fremtid, har ingen erfaring fra den sporten. Da lurer jeg på hva er dine beste tips du kan gi til meg og kanskje fler som ønsker å begynne å drive med hundespann? :)
Mhv Emmi fra Skiptvet
Hei, Emmi!
Les tidligere svar -- og hvorfor ikke dra på noen hundeløp som tilskuer? Følge fra sjekkpunkt til sjekkpunkt, se hva dette handler om. Snakk med folk, spør og grav, da skjer det ting!
Ok, folkens, tusen hjertelig takk for nå, det var massevis av gode spørsmål!

Vanning på trening

Innsendt av Christoffer
Hei Lars. Lurer på ditt synspunkt om vanning under høst-/vårtreninga .. prøver du og ungå og la dem drikke av bekker eller små tjern langs løypa ? Altså alltid ha med vann og skåler?
Jeg har prøvd begge deler. Jeg har alltid med vann og skåler uansett, og stopper på så mange forskjellige plasser som mulig, slik at de aldri vet når vanningen skal skje. Men jeg har også latt dem drikke når de vil, altså bykse ned i veikanten der det er vann. Dette er ikke å anbefale nybegynnere. Det går bra hvis du har rutinerte hunder som skjønner at jeg som regel ikke stanser atv-en, men kjører rolig framover, da drikker de litt og opp på veien igjen, uten å stoppe. Da bruker jeg ikke nakkeliner. Denne type vanning gir tilsynelatende rotete kjøring, men så lenge det går framover er det ok. Og viktig: så fort isen legger seg på vannet langs veien, slutter de!

Lederhund

Innsendt av Pamela Guldenhaupt
Hei Lars og teamet,
Hvordan utdanner dere en god lederhund, lære han å gå forbi, lære han venstre og høyre osv.
Vi har 5 Malamuter å de byr på utfordringer.... damene begynn å slåss når muligheten byr seg og hannen som er leder ilag med en av tispene stopper å tisser på hver gresstrå.
Kanskje har du noe gode råd.
Mvh Pamela Guldenhaupt
Haha, der ble jeg stille, gitt! Wow, du må bare trene masse. Kanskje gjøre so de gamle indianerne, alle på en rekke! Altså ikke i par!

Møtende hunder

Innsendt av Silje slagnes
Hei. Jeg har to flotte trekkvillig hunder som er veldig interessert i andre hunder. Hvordan kan jeg trene på møtene hunder eller å passere andre hunder?
Mvh Silje
Det må trenes på om og om i gjen. Dra ut med en makker som også har hunder, kjør langt nok først slik at alle blir passe slitne, så trener dere på passeringer, gjerne head-on. Vær nær nok hunden til at du kan korrigere et tiendedels sekund etter at den bjeffer eller gjør utfall med kroppen. Har du rutinerte hunder ved siden av blir det lettere. Du må uansett være tydelig sjef her, gi klar beskjed om at det ikke er greit. Ikke hyl og skrik, men gi et bestemt knurr eller menneske-bjeff!

Potesokker

Innsendt av Merethe
Hei, lurer litt på potesokker. Hvordan finne riktig størrelse på potesokker? Har prøvd noe typer og størrelser, men er veldig usikker på når de passer. Når jeg synes de passer i bredden, så er de gjerne så kort at de såvidt er utenfor den store poteputen og da blir borrelåsen så vidt over leddet, og går vi for en størrelse større så blir de så alt for stor rundt poten. 🐾🐾🐾
Usikker på hva slags hund du har, det høres ikke ut som huskyer? Du må nesten bare prøve deg fram i markedet, kjøp 4-pakninger av forskjellige merker først. I verste fall må du sy selv, men det er det jo flere som gjør.

Er det vansklig kjøre hunder

Innsendt av Ingunn Elisabeth Blindheim
Kor mange hunder he nå
Ehh... 18 som kan gå løp, samt en håndfull pensjonister!

Lederhunder

Innsendt av Ola
Hei Lars!
Hva tenker du er hovedmomenter når det gjelder å utvikle nye lederhunder, og hva ser du etter i unghunder mtp dette?
Ola
Du ser ganske fort om hunden er fokusert på å løpe rett framover, med stram bakline. Sett potensielle lederhunder ved siden av en rutinert, gjerne det samme i point (paret bak de to fremste), da lærer de effektivt. Ha nakkeline mellom lederne i starten, ta den bort etter hvert, slik at nykomlingen skjørnner at han/hun må tenke selv. Start også på sommerføre med leiebånd i skogen, si høyre, venstre når du svinger. Sti-nettverk med mange avstikkere er gull. Noen hunder blir ikke ledere før de er 3-4-5 år, så ikke press. La dem ta tida. Brownie tok ikke lederrollen før hun var 3,5 år, og hun var den beste lederen jeg har hatt.

Fremtidsplaner

Innsendt av Jarle
Hei! Lurte på om du tenker å kjøre Iditarod eller Finnmarksløpet igjen og evt når? Lykke til i Femundløpet! Sørg for å slå Sørlie:)
Den som er best sammenlagt i Femundløpet 2018 og i år, 2019, vinner en Polaris firehjuling. Robert vant ifjor, Niklas Rogne på andre, jeg på tredje og Amund Kokkvoll på fjerde. En av oss fire tar den, Robert er skyhøy favoritt. Men alle kan slås, også Robert! Dessuten kan vinneren av Femundløpet 650 km 2019 kalle seg Norgesmester i langdistanse hundekjøring, og den henger høyt!

Iditarod

Innsendt av Kenneth
Hei lars! Skal du delta på Iditarod flere ganger? Hilsen Kenneth
Nå er Monsen og hundene-prosjektet over, jeg har kjørt Iditarod tre år på rad, det har kostet meg nesten alle penga mine (nærmere to millioner!!), og jeg er egentlig lei av å reise akkurat nå. Samtidig er det trist å ikke fly over dammen. Vi får se. I år har jeg et hvileår, selv om jeg skal kjøre Femund 650. Min handler André Bjørnstad er den som trener hundene, og han belønnes med å kjøre A-spannet i Finnmark 1200 km i år!

Skallbekledning

Innsendt av Roy Eliassen
Hei,ikke tema,men prøver;
Kommer det skall bukse og jakke i kolleksjonen snart?
Ja, det jobbes med det!

Nybegynner

Innsendt av Axel
Morn morn Monsen.
Hva er ditt beste tips til hvordan man skal starte med hundekjøring. Hva skal man prioritere av utstyr og i hvilken rekkefølge. Foreløbig har jeg en AH HANNHUND, skjønner naturligvis at jeg må ha flere.
Takk for svar og god helg!
Når du anskaffer en ny hund, be om en ukes prøvetid slik at du kan se om kjemien stemmer med den du har. Ei tispe er bankers uansett! Men lån heller hunder av andre i starten, så skjønner du etter hvert hva du skal se etter. Kjøp det viktigste av utstyr, men prioriter godt kosthold. Med en eller to hunder holder det med snørekjøring, og til det trengs ikke mye utstyr. Se dessuten tidligere svar.

Innkjøring

Innsendt av Lillian
Hei.
Hvor gamle er hundene når du begynner å kjøre dem inn?
Jeg tar på dem seler når de er 4-5 måneder, går tur med dem i bånd. Tar av selene. tar ofte på potene deres, innimellom alle tær, slik at de blir vante med bli berørt. Setter på sokker, tar dem av 5 min. etterpå. Vi setter dem i spann når de er 7-8 måneder, og kjører veldig korte turer. 500 meter, 1 kilometer. Vanningspauser. Rutinerte ledere i front, helst en voksen, rolig hund ved siden av unghunden, da går det framover med en gang. Lengre turer ut over vinteren. Utrolig viktig å ikke overbelaste, beinmassen og muskelmassen på unge hunder er ikke ferdig utviklet, så det gjelder å slutte før de blir for slitne. Kjør heller ofte. Mange korte økter.

'Monsen og hundene'

Innsendt av Eva Fylling Aslaksen
Beste TV-program EVER! Hva nå?? Hundene, det fantastiske handlerteamet,alle spennende løpa, det har vært så gøy å følge dere!
Takk! Det har vært moro å lage dem, men det skal også bli deilig å slippe å måtte produsere TV under konkurranse i år!

Hunde utstye

Innsendt av Kristoffer Østby
Heisann. Nå har du laget veldig mange gode produkter for oss på to bein, kommer du til å vurdere å lage hundeutstyr i fremtiden? Ser for meg at det ville blitt noen flotte seler osv.
Ja, hundeutstyr blir definitivt viktig. Til uka kommer langt leiebånd med strikk for hundekjøring med en eller to hunder, kort leiebånd og halsbånd til lager. Flere produkter følger. Seler og dekken også, men jeg må ta den tida jeg trenger før vi er fornøyde. Kløv er en prioritet, der har jeg prøvd mye forskjellig på markedet og vet hvordan min skal være.

Alder på hund

Innsendt av Jannicke
Hei!
Hvor gammel mener du en hund bør være for å brukes til trekk?
Mvh


Reglene sier at en hund må være minimum 18 måneder gammel for å delta i konkurranser. Da skal hunden være innkjørt, altså blitt vant til å løpe i spann med andre hunder, med sele og liner, uten at den er blitt trent for hardt. Man kjører korte turer fra hunden er 7-8 måneder, med lite belastning. Musklene og kroppen bygges ennå mer med løping og gåing i ulendt terreng, over bekker og gjennom buskas. Og selv om hunden er sprek som halvannet-åring er det sjelden at jeg kjører dem helt til mål. Jeg har med noen ytterst få unntak tatt ut unghundene før de ble for slitne. Russell, en av mine beste hunder, som har gått til mål i tre Iditarod, tok jeg ut på sjekkpunkt Kirkenes som halvannet-åring, halvveis i Finnmarksløpet 1000 km. Da sto han og hoppet og bjeffet og ville videre.

Første skritt

Innsendt av Agata
Hvordan å starte med hundekjøring? Kjøpe erfarne hunder eller gå på kurs?
Godt spørsmål, Agata. Kjenner du en hundekjører i området, så spør om å få være med i alt som skjer, ikke minst foring og møkking, skifting av vann, vasking av bøtter, trening og annet stell, osv. osv, da får du et innblikk i hvor mye ansvar det eer å være hundekjører. Det finnes mange hundekjører-klubber rundt om i landet, ta kontakt med den nærmest deg. Oslomarka Trekkhundklubb, Femund Trekkhundklubb, Hallingen Hundekøyrarlag er noen eksempler. Google hundekjørerklubb eller ta kontakt med Norsk Hundekjørerforbund. Har du ikke hunder ennå, så kjøp valper fra erfarne hundekjørere, og gå den lange veien med å forme dem selv! Du kan også kjøpe voksne hunder av andre, og det kan gå bra, men sjansen er at du får litt mer å jobbe med. Ikke kjøp flere enn du har plass til og har råd til. Et samarbeid med en annen person (eller tre!) kan være lurt, da kan alle hundene være et sted hvis en av dere må reise bort.

Slede

Innsendt av Jørgen Elstad
Tips til slede for 2-3 hunder?
Alt er et spørsmål om penger. Ideelt sett: en lett sprintslede, f.eks en Danler. Men like gjerne en billigere treslede. Eller en brukt langdistanse-slede, gjerne bare 8 fot lang. Pakker du lett nok går det fint! Du kan også vurdere en fjellpulk med brems, som du snørekjører med ski bak.

Hundekjøring

Innsendt av Nathalie
Hva er det værste du har opplevd som hundekjører?
Det må være i Iditarod 2018, da jeg var nær ved å fryse i hjel på havisen på slutten av løpet.

Hunder

Innsendt av Felix
Hei.Kan man bruke andre hunder enn huskey til hundekjøringen? Hilsen Felix 8 år.
Hei, Felix!
Ja, det kan man definitivt. Nesten alle hundetyper kan trekke brukbart, hvis de er trent opp til det. Fuglehunder, labradorer, schæfere, pudler, dachser. Men det er som regel til turbruk, og det er jo fint! Men skal man konkurrere om å kjøre mange hundre kilometer og komme først til mål, er det alaska huskyen som er desidert raskest, mest utholdende og sunnest!

Den psykologiske

Innsendt av Kasper Sievertsen
I programmet Monsen og hundene møter vi Elin og Ole Johnny. Elin synes å kjenne deg veldig bra og vet hva du trenger og Ole Johnny er alltid i godt humør. Hvor viktig psykologisk er det at det er mennesker som kjenner deg veldig bra og vet hva du trenger når du kommer sliten inn i et checkpoint?
Hilsen Kasper fra Danmark
Hei, Kasper
Det er helt avgjørende å ha de riktige folkene i teamet. Elin vet hva hun skal si, at hun bare trenger si det en gang (så får det heller gå galt!), og enda viktigere, hun gjør de riktige tingene! Alt er på stell når jeg kommer inn, hun kan rope: Lars! Herover. Vann er der, depotsekken der, du er nummer tre inn på sjekkpunkt, Robert er ikke kommet ennå, han har kjørt seg bort, osv. OJ er alltid blid, og sover for å kunne være en god sjåfør. Elin sover veldig lite, er alltid på. Å ha negative folk i teamet, eller folk som ikke gjør jobben sin, går bare ikke. Jeg har sett det også, dårlige handlere har ødelagt løpsopplevelsen (og resultatet) fullstendig ved ikke å følge opplegget lojalt. Dette er en idrett der så mye mer enn bare det hundekjøreren selv gjør, betyr noe.

Plass i spannet

Innsendt av Ranveig Normann
Hei Lars,
Jeg lurer på om hundene har fast plass i hundespannet, eller om du bytter om rekkefølgen på de
Hei, Ranveig
Vi bytter ofte plass på hundene i spannet, av flere grunner. Det er tungt psykisk å være leder, og derfor kan det vøre fint å ha mange ledere, slik at de kan bytte på. Av mine 12 hunder på spannet som skal gå Femund 650 km, er 7-8 av dem gode ledere. Belastningen må heller ikke bli for ensidig på muskulaturen, derfor skifter vi ofte side, altså fra høyre til venstre eller omvendt. De løper jo i par, ved siden av hverandre. Likevel blir det ofte slik at noen hunder blir brukt mest i bakerste del av spannet, og andre i fremste del. Det kan forandre seg med årene. I årets Iditarod sa f.eks mine 7,5-åringer ifra om at nå ville de helst ikke gå i led lenger. Det kan ha med fart å gjøre, hundene mister fart jo eldre de blir, og det merker hele spannet.

Vi bruker cookies

Vi benytter første- og tredjeparts cookies (informasjonskapsler) på vår nettside.

Cookies brukes til:

  • nødvendige funksjoner på nettsiden
  • funksjoner som gir deg best mulig brukeropplevelse
  • statistikk og webanalyse
  • markedsføring

Velg "JEG GODTAR" om du aksepterer vår bruk av cookies. Hvis du ønsker å endre cookie-innstillinger, velg "ENDRE INNSTILLINGER".

Innstillinger