Nettmøte med Lars Monsen torsdag 10.01. kl 20.00

Vil du snakke om vinter-bekledning med Lars Monsen? Nettmøtet er avsluttet.

Nettmøtet er avsluttet.

Mer turer på tv?

Innsendt av Ronni Bekkemellem
Hei Lars.

Får vi se deg mer på tur på tv med det første eller? Tenker da type "Monsen, Monse og Mattis", "Monsen på villspor" e.l.

Ja, det kommer mer, men ikke i år. Men det skjer andre ting. Har munnkurv. Ok, takk for nå folkens, det var en enestående god respons på nettmøtet, til tross for at vi annonserte det bare 2,5 time før start. Takk for mange gode spørsmål -- dette gjør vi garantert igjen, med nye temaer. Hvis dere vil påvirke temavalgene mine, gjør det på Lars Monsen Geir sin FB-side! Takk for nå! Lars Monsen

fottøy beregnet for vinter

Innsendt av Tina Marie
Hei! Jeg er 17 år og har flyttet fra trønderlag til Kautokeino. Det jeg er usikker på er hvilke sko som egner seg best i den bitende kulda her oppe(og har en rimelig pris)
MVH. Tina Marie Garberg.
Hvis du har flyttet til Kauto vil du trives med alle de herlige folkene, og en eller annen har nok et par skaller liggende!

skallbekledning

Innsendt av Max
Hei Lars!
Bruker du mest teknisk skallplagg på vinteren eller går det mye i vanlige bomull/polycotton.?
Jeg må innrømme at det går mest i Dermizax og Gore-tex i skallplaggene.

butikk i MO i Rana

Innsendt av Pia slotterøy
hvor stor sjanse er det for at du vil starte en Lars Monsen butikk i Mo i Rana ? :)
Vi har mottatt flere henvendelser, men ingen fra Mo ennå. Vi får se, man skal aldri si aldri.

Valg av vind- og kaldtøy

Innsendt av Kasper Sievertsen
Hei Lars. Jeg kom nettopp hjem etter en overnatting i skogen. Det blåste mye og litt frost, men i gammel vane bruker jeg nesten bare ullundertøy og en norsk genser. Og jeg frøs mye. Ville det være en bedre ide å kjøpe en god windbreaker og unngå flere lag ull som får meg til å se ut som Michelin-mannen?
Mange hilsener fra Kasper fra Danmark
Ikke all ull er god ull... Uansett vil et tynt, vindtett plagg utenpå hjelpe!

Synspunkt ang netting

Innsendt av Jørgen
Hei Sjef!
Hva synes du om netting som innerste plagg?
Hei, Boss! Som beskrevet over er jeg ikke tilhenger, men kanskje bør jeg friske opp erfaringen for å se om den fremdeles stemmer.

Bukse til hundekjøring/ekspedisjon på ski.

Innsendt av Niklas Kruge Guthu
Hei!
Hvordan type bukse(r) anbefaler du til hundekjøring og/eller ekspedisjonstur på ski?

Og hvordan sko til hundekjøring? Da gjerne i -20 og kaldere
Mvh
Niklas
Hei, Niklas! Jeg bruker gjerne en utenpå-bukse i tillegg til den jeg har på. Som Mountain Hardwear-buksa nevnt over. Jørnkangan og Hærkila Inuit til hundekjøring. På hundeløp har jeg ofte Anarjohka Woolshell-buksa i stedet for lang ull under, og vindtett bukse utenpå, typ trelags Goretex.

Frossenfisk

Innsendt av Merethe
Hei, og takk for mange flotte programmer. Jeg er en frossenfisk som er ute på tur med vår ah-frøken hver dag i en til to timer, men fryser fort på knær og tær. Trenger tips til hvordan jeg skal kle meg for å unngå å bli svett fra innerst til ytterst og stivfrosne på knærne. Bruker kickspark når det er vær til det, ellers er det stortsett rask gåing. På forhånd takk. 😀
Klipp en lang ullsokk i to, klipp vekk tådelen, og bruk delene rundt knærne! Jeg klarer meg ikke uten.

Mössa

Innsendt av Patrik
Hej från Sverige ( Lycksele) bra tips på en varm god mössa? Mvh Patrik sohlberg
Sjekk ut Iditarod Hat! Lycksele er en flott plass!

Valg av skibinding

Innsendt av Mathias
Hva er grunnen til at du har valgt å bruke skibindinger og sko av typen 75 mm istedenfor BC på vinterekspedisjonene dine? Kunne turene latt seg gjøre med BC eller anser du denne for
mindre egnet?
BC er mindre egnet pga ising og generelt for kalde sko. 75 mm med hælvaier er stødig og solid. Flere standard modeller å velge mellom som har plass til ulladder inni. Aller best er trugebinding og varmere sko.

Forsvaret Vs sivilie

Innsendt av Kim Gulbrandsen
Hei Lars! Meget fan av din karriere og har brukt mye jeg har lært av deg i min tid som instruktør i forsvaret!
2. Spørsmål :
Forsvaret sverger til netting som innerste plagg. Selv med - 40 kalde i Troms har jeg p.d.d aldri brukt netting. Verken på fot, ski eller snøscooter
Hva er din mening om netting som innerste lag? Og har du et alternativ? (ull er selvfølge)

Neopren er goto stoffet ift lette plagg som skjermer for vind og vann i forsvaret.
har du tips til en annen type stoff som har samme egenskap men også puster litt? Neopren føler jeg ikke slipper ut noe fukt overhode! Og er det beinkaldt kommer frostskader fort om man åpner for å ventilere.

Kim
Jeg har alltid syntes at 100 nettingplagg slites for lett og har for snevert bruksområde. Ikke er det varmere heller. Jeg velger følgende løsning: polotrøye med glidelås i halsen innerst, og trøye med rund hals utenpå den, altså to trøyer i 100 ull. Dette er løsningen Aclima har laget for meg. Varmt og godt! Neoprene gjør ofte en god jobb i ansiktet. Silke er også veldig bra. På hodet: balaclava først, så en hals, så en vindtett lue, så evt snøbriller. Lua må være ekstra stor for å få plass til balaclava under.

Å varme hunder

Innsendt av Marianne Mikalsen
Hei Lars,
takk for all inspirasjonen du mekker til oss!
Mitt spørsmål handler om hund og «bekledning». Er det innafor?
Tips til hva som kan holde en mindre hund enn polarhund varm, både i fart og i camp - og som ikke veier mye (for oss som trasker til fots med sekk)?
På forhånd takk og kjør på!
Østmarkatraver’n Marianne
Det finnes mange gode hundedekken på markedet. Sjekk hundekjorerbutikken.no.

Vintercamp

Innsendt av Jørgen
Hei! Kult at du er her. Lurer på dine tanker om sovepose på markaturer vinterstid - overnatting ute uten telt i fem-ti-femten minus? Går du for dun? Hva er dine erfaringer med temperaturangivelser på posen - og hva som stemmer i praksis? Satser du på å ha på mye klær inni posen? Hva slags liggeunderlag bruker du? Noen flere tanker om dette? På forhånd takk :)
Sov ute ved bålet! Da velger du en fiberpose. Se på vekta, den bør være 3 kg eller mer hvis det er 100 fiber. Granbarseng og reinskinn er best, alternativt granbar og fram-underlag. Ikke oppblåsbart, de går i stykker før eller siden. Ikke ha for mye klær på i posen, ett sett undertøy og et sett mellomplagg, en balaclava og et par tykke sokker ekstra.

Bekledning

Innsendt av Petter Heggelund
Hva bruker du under isfiske på fjellet?
En god parkas og gode sko er viktigst!

Sko

Innsendt av Malin
Hvilken sko bruker du når du kjører Iditarod? Hva har du inni som ekstra lag? Hilsen Malin
Jeg kjørte med Neos Overshoes i år, og skal aldri mer gjøre det. De ble som filler rundt beina. Hærkila Inuit eller Jørnkangan er bedre. Ulladder inni!

Størrelser

Innsendt av Line Fiskerud
Hei på deg Lars!
Takk for at du er til! 😍
Etterlyser større str. i vinterklær. F.eks. str. 54/56 i dame og herre. Driver og går ned i vekt, men skulle gjerne vært mer ute. Vanskelig når man ikke får tak i klær. Hilsen Line.
Innspill mottatt!

Parkas og hodeplagg

Innsendt av @NorseNomad (instagram)
Jeg fikk sett første bilde av Lars Monsen Iditarod parkas i dag, og jeg må få lov til å si "steike!", ...jeg ble altså mektig imponert! Her er det bare å begynne å spare til julegave til meg selv, skjønner jeg! Så kommer spørsmålet mitt, litt langt og innenfor samme tema: Vi kjenner til ulike hodeplagg for fjellbruk, som pelslua/"militær BF" (som må pakkes vekk når det blir varmt), strikkelua, Löwe Alpin-lua, og lignende. Likevel vil jeg si at utvalget av typer hodeplagg til slik bruk er forholdsvis begrenset, det meste ser likt ut, og få av de som finnes gir noe særlig mulighet for regulering av BÅDE varme, svette, kondens, snøfokk, temperaturregulering (uten å måtte bruke tid og krefter på å pakke vekk deler), som kan betjenes med votter, osv. Kort sagt: et grundig gjennomtenkt hodeplagg for slik bruk. Kunne du tenke deg å utvikle et mer optimalt hodeplagg for fjellbruk og/eller ekspedisjonsbruk? At det kan kombineres med parkasen, kanskje kunne fatte godt rundt skibriller/goggles, samt kunne beskytte ansiktet i ekstremt vær gjør selvsagt ikke noe! Og er det realistisk å håpe på at et slikt spesial-hodeplagg kan bli utviklet av deg og satt i produksjon for salg? Lykke til videre. og lag mer TV, er du snill! :) Mvh stor fan.
Den perfekte lua finnes heller ikke. Men jeg har prøvd å lage en lue som er god nok til det aller meste: den heter Iditarod og er nettopp ankommet lageret. Den er vindtett, vanntett, varm nok, dekker ørene godt, du har lomme til mobiltelefon ved ørene, festepunkter for reima til hodelykta (slik at du kan ha slakk reim og unngå hodepine, og ikke miste lykta under fall). jeg har brukt den under Iditarod og er knallfornøyd med resultatet. Det er svært få luer av denne typen på markedet, derfor lagde jeg den.

Svetting på vinter

Innsendt av Stian Horne
Hei, hvis man går seg svett og vått på vinteren, spesielt ved lang oppoverbakker,fryser man lett når man stopper, eller terrenget blir lettere og gå i, selv med ull undertøy. Hva er kunsten med bekledning som takler dette? Alle jakker er såpass tette, og har for dårlig lufting. Kjører du tre lags prinsippet uansett hvor kaldt det er?
Det beste tipset er nok å velge tynt ullundertøy som tørker raskt på kroppen. Men da blir gjerne slitestyrken dårligere.

Kaffekjel

Innsendt av Ronnie
Hei,
Hvilken kaffekjel bruker du på tur?
Har sett en på tv og bøker du bruker, med innvendig teflonbelegg?
Mange forskjellige! Ingen kaffekjele med innvendig teflon, de er oftest vanlige kjeler av aluminium.

Pels.

Innsendt av Tommy Sparby
Hei. Brukes det ekte pels i noen av produktene deres?
Parkasene kommer med fake fur, altså kunstig pels. De fleste vil ha det. Samtidig jobber vi med å finne en mulighet til ekte pelskanter, der alt har foregått lovlig og forsvarlig. Det finnes mange genuine pelsjegere som driver på forsvarlig vis.

Bukse

Innsendt av Jorun
Hvilken turbukse er den perfekte buksa?
Haha, den finnes ikke! Og den vil heller aldri bli laget.

Anárjohka WS Bukse

Innsendt av Finn Ø. Midtsand
Hei Lars
Jeg hilste på deg i Trondheim 15.des 2017 på studentsamfunne fordi det var jeg som tipset Aclima om et festepunkt (ved ringen) for kniv på låret av Anárjohka WS Buksa .
Det jeg lurte på er om du har prøvd den og hva du synes om denne løsningen for kniven ?
På forhånd tusen takk for svar og lykke til med turer og hundeløpene som kommer.
Mvh
Finn Ø. Midtsand
Den er veldig bara og funksjonell, takk for tipset! Nettopp dette er knall med å være en liten produsent, det er kort vei fra ord og tips til handling.

Iskald i Canada

Innsendt av Eirik Mørch Aae
Hei Lars.

Da det var på det kaldeste i Canada, da parkasen og påsan frøys til is og du lå og hutra. Hvorfor tok du ikke da Rappern inn i teltet og utnytta kroppsvarmen/pelsen hans? Og hvis det hadde ført til sjalusi i flokken kunne du jo rullert: ei natt hver pr bikkje...

Mvh eirik
Fordi jeg nesten aldri ligger stille når det er så kaldt. Man vrir på seg hele tiden, gnir hendene mot kalde punkter på kroppen. Ingen hund vil ligge ved siden av meg da. Og det er ikke nok med en hund inntil en liten del av min kropp.

Gnist sikkre våtter?

Innsendt av Vegard Engan
Hei

Var i butikken for litt siden å tok en titt på vottene dere selger. Likte veldig godt ungava vottene, men di virket litt tynnere i ytterstoffe og mindre solid enn Alta og Iditarod. Du har vel testet disse og kan vel si noe om hvor solide disse Ungava vottene er, er dem gnist sikkre blant annet?
Stod lenge å funderte på hva jeg skulle velge, men valgte Ungava, så får jeg ha dem til telt/hytte turer med primus og vedovn istede. Likte også Iditarod veldig godt, men lurer på om disse kanskje kan være litt overkill...
Skal på en ukes tur i saltfjell nasjonalpark med hundeslede med rypejakt og isfiske nå i neste uka så blir spennende å prøve :)

Mvh
Vegard Engan
Du kommer til å like Ungava-vottene til isfiske, bl.a er de vanntette slik at du kan fjerne issørpe med vottene! Får du bålgnister på dem blir det små hull, som i de aller fleste andre votter. De er imidlertid enkle å tette med lim og en nylonbit. Men du passer jo på vottene dine, Vegard! Iditarod- og Alta Outer-vottene kan brukes med hansker inni, og et snorsystem rundt nakken, slik at du henger vottene bakpå ryggen når du må bruke hansker og skytefingrene.

Telt

Innsendt av Johannes Saltvedt
Telt til vinterbruk på Haukeli/Hardangervidda
Planlegger noen netters tur i slutten på februar
med ungene ( 10 og 12 år ) vi har et
bergans wiglo 4 og et Helsport Rondane 3
Hva ville du valgt sett bort fra vekt ?
Og hvorfor ?
( har 2 Malamuter som drar pulk )
Mvh Johannes Saltvedt
Helsport-teltet er lavere og tåler mer vind, gå for det. Dere skal opp på høyfjellet... Husk å bardunere med annet enn plugger, som ski, staver (liggende), pulk.

Parkas eller teknisk bekledning?

Innsendt av Vegard Engan
Hei

Hva foretrekker du av en solid parkas eller mer lettere teknisk bekleding som skalljakke+dunjakke på fra korte til litt lengre ekspidisjonsturer?
Fordeler og ulemper?
Jeg foretrekker oftest en solid parkas og en tynn skalljakke, spesielt på lengre ekspedisjoner. Jeg har overlevd ekstreme situasjoner takket være en ekstremt god parkas. Men det er klart, en lett og mindre varm og funksjonell dunjakke gjør også en god jobb, bare ikke så lenge og i de mest ekstreme situasjonene.

Ørretfiske i januar

Innsendt av Jonas Aarem
Hei. Går det ann å fiske ørret under isen nå i nordmarka? har hørt at fisken skal være ganske treg på denne årstiden. hva er din oppfatning av ørret fiske i januar
Ja, det går helt fint, selv om det er mye enklere å ta røya akkurat nå. Nå er den på varpene, og har vært det en stund, se etter gamle hull. Maggot er uansett bedre enn mark også på ørreten akkurat nå! Ørreten står mer spredt nå, men den kan hugge.

Hunder og temperatur ute

Innsendt av Elisabeth
Hei Lars 😊
Jeg lurer på hvor mange minusgrader hundene deres tåler? Er alltid så imponert over at de kan sove ute i relativt dårlig vær uten å fryse, selv med forholdsvis tynn pels!
Er dette unikt for "rasen" kanskje? Jeg skjønner at halm er det beste underlaget.
Har selv en hund med over- og underull, type samojedpels, og er alltid så redd for at hun skal fryse dersom hun blir liggende for lenge ute i minusgrader.
Hei, Elisabeth! Ja, vi avler jo på hunder med pels som tåler kulde, og så trener vi dem opp til å ligge ute under alle slags forhold. Din samojed har varmere pels enn mine huskyer, så ikke nøl med å la den sove ute. Det er nok i ditt hode begrensningen ligger, ikke i hundens.

Pris på bekledning

Innsendt av Pamela Guldenhaupt
Hei, hvorfor er alt bekledning/vinterbekledning i butikken den så dyrt. Du hadde engang i tiden en litt annerledes oppfatning, sto blant annet fram med at tur, og ikke minst god bekledning skal være betalbar for alle. Er det fordi folk ikke kjøpe det når du lanserer det billigere, fordi de tror at kvaliteten tilsvarer ikke noe annet merkevare?
Når vi skal ut med hundeslede må vi kler oss godt, ingen tvil, men om en jakke må koste over en halv månedslønn av en helsesekretær det kan diskuteres.
Tur hilsen Pamela Guldenhaupt
Hei, Pamela! Veldig bra spørsmål. Jeg sier akkurat det samme i dag: folk flest trenger overhodet ikke en parkas til 15.000, den er laget for de spesielt interesserte og kravstore. Kjøp noe annet, et konkurrerende merke som er billigere og enklere, men godt nok! Det samme gjelder mange av de andre produktene mine. Jeg velger imidlertid å bruke kunnskapen jeg har til å lage de beste produktene, og de koster naturligvis mye mer å lage. Vi tjener mye mindre fordi vi ikke lager volumvare, veien mot inntjening som skal dekke ansattes lønninger, husleie osv. blir mye lenger. Det finnes uansett massevis av rimeligere alternativer som folk flest vil trives utmerket med -- men den karusellen hopper jeg ikke på, selv om det ville lønt seg økonomisk på kort sikt.

Vinter/pilkestøvler

Innsendt av Simen Ramberg
Hei Lars!
Hva vil du anbefale av fottøy som både har ok komfort til vandring om vinteren, og samtidig er varme nok til å pilke med? Har sett på ulike baffin modeller (impact) men er usikker på hva som finnes der ute.

Takk ellers for herlig villmarksinspirasjon til hele familien gjennom alt du gjør, det gjør det mye enklere å oppdra naturelskende barn

Simen
1) Jørnkangan, fås hos Jørns Lærhandel i Lillestrøm. Kjøp ulladder (www.jutul.no) og bruk dem i stedet for filtskoene, som ikke er like varme.
2) Harkila Inuit.
3) Neos Overshoes.

Bare å google i vei!

Bukse, hundekjøring

Innsendt av Trine
Hei Lars, og gratulerer med egen kolleksjon!
Jeg lurer på hvilken bekledning du bruker på de kaldeste vinterdagene, under hundekjøring. Har registrert at du bruker en Haglöfs bukse, men er den isolert og hva bruker du under? Har du utviklet en egen bukse til samme formål?
Hei, Trine. Jeg har brukt en Hagløfs foret bukse som har vært ok; blir våt okke som og glidelåsene ryker. Ellers kan du leite deg fram til Mountain Hardwear sin forede fiberbukse med heldekkende glidelåser langs begge beina, den har jeg brukt mye i kulda. Man tar den rett utenpå buksa du allerede har på, uten å ta av skoa.

Tørk av ulltøy/undertøy på tur?

Innsendt av Marius Engelsen
Hei.
Jeg lurer på hvordan du tørker ulltrøye og stilongs når du er på tur? (Eller bruker du syntetisk?) Jeg går ut i fra at du gjør som mange, går med ett sett ulltøy om dagen som blir vått og fuktig av svette, og ett tørt som du tar på i leir eller før du legger deg? Jeg gjør det på den måten og henger tøyet opp på tørkesnoren i teltet over natten. Neste morgen må jeg ta på ett vått og iskaldt sett ull, og tørker jeg det i soveposen over natten synes jeg det fortsatt er ganske vått og jeg blir gjerne kald og/eller klam i soveposen.
Noen tips?
Bra spørsmål, Marius. Jeg tørker ullplaggene på kroppen i soveposen om natta. Har du to sett kan du ta på det tørre innerst. Å legge våte plagg i bunnen av soveposen funker ikke, de tørker ikke, plaggene må på kroppen eller på ei snor over en primus...

Ull vs Fleece

Innsendt av Simen B
Hei. Fleece er jo veldig lett og godt å ha på seg men ikke like godt som ull når det er fuktig eller vått, erfarer jeg. Også var det detta med miljøet da. Hva foretrekker du, og hvorfor? Skal i femundsmarka i slutten av februar, hva er ditt "må ha" tips i sekken for iskalde dager i fjellet.
Velg ei trøye med minimum 40-50 ull, gjerne 100 , nærmest kroppen. Det er plagg som takler fuktighet og kulde best. Som mellomplagg er fleece bra, lett, varmt og slitesterkt. Iskalde dager: start med alltid å være i balanse mht inntak av væske og næring. Er du det, tar det lenger tid før du fryser.

Fuktsperre

Innsendt av Espen
Hei, har du noen erfaringer med bruk av fuktsperre på føtter? Tips, hva man bør gjøre og ikke?
Hei, Espen. Ingen tvil om at det hjelper. Vi har dette produktet på to-do-lista, men inntil videre kan du gjøre som jeg har gjort mange ganger, seinest under Iditarod: kjøp to vanntette pakkposer, tre dem utenpå ullsokkene eller ullsokkene og ulladden/innerskoene, da holder du varmen bedre og unngår fuktighet der du ikke vil ha den -- for eksempel i ulladdene. Du kan også velge å ta posene rett på huden og sokkene utenpå for ikke å få noe svette i sokkene. Du må prøve deg fram og finne ut hva du selv liker.

Vinterlue

Innsendt av Jostein Gundersen
Hei. Vet du har en vinterlue som man ser på bilde på boka Nordkalotten 365.
Mitt spørsmål er hvor får man kjøpt slike ?
Takk for svar
Jostein
Hei, alle sammen og hjertelig velkommen! Jeg kommer til å holde på en times tid. Jostein: jeg husker ikke hvilken lue det er, men trolig er det en lue jeg har kjøpt av en same nordpå. Det er ikke så lett i få tak i dem, men google ordet Duodji, det betyr samisk håndverk, da finner du fram til noen som har dem. Dyre, men ekstremt varme og gode pelsluer!

Vi bruker cookies

Vi benytter første- og tredjeparts cookies (informasjonskapsler) på vår nettside.

Cookies brukes til:

  • nødvendige funksjoner på nettsiden
  • funksjoner som gir deg best mulig brukeropplevelse
  • statistikk og webanalyse
  • markedsføring

Velg "JEG GODTAR" om du aksepterer vår bruk av cookies. Hvis du ønsker å endre cookie-innstillinger, velg "ENDRE INNSTILLINGER".

Innstillinger